Turska nuklearna elektrana gradi se u snažnoj potresnoj zoni - je li to problem

Autor: N. D. Objavljeno: 16.02.2023. 🕜 11:38 Lokacija: Istambul (Turska)
  • Postrojenje nuklearne elektrane (izvornik: TTstudio / Shutterstock, 2020.)

• nuklearne elektrane, nuklearna energija
    Izvor: TTstudio / Shutterstock

NE Akkuyu trebala bi moći izdržati potres još snažnije magnitude od nedavnih.. međutim...

Razorni potres u dijelovima Turske i susjedne Sirije oživio je dugogodišnju raspravu na lokalnoj razini i u Cipru o sigurnosti snažne nuklearne elektrane Akkuyu koja se gradi na turskoj južnoj obali Sredozemnog mora.

Lokacija elektrane u Akkuyu, koja se nalazi nekih 394 kilometara zapadno od epicentra potresa 6. veljače, projektirana je da izdrži snažna potresa i nije pretrpjela nikakvu štetu niti je doživjela snagu potresa magnitude 7,8 i naknadnih potresa.

Turski nuklearni regulatori dali su dozvolu za izgradnju elektrane u Akkuyu 1976. nakon osam godina seizmičkih studija kako bi se odredila najprikladnija lokacija, ali projekt je usporen nakon nuklearne nesreće u Černobilu 1986. Izgradnja prvog reaktora započela je 2018. Za izgradnju velikih nuklearnih elektrana tradicionalno je trebalo dosta vremena zbog veličine, razmjera i složenosti infrastrukture te kašnjenja povezanih s prvim postrojenjima takve vrste.

Rosatom, ruska državna tvrtka zadužena za projekt, kaže da je elektrana dizajnirana da "izdrži ekstremne vanjske utjecaje" od potresa magnitude 9 po Mercaliju. 

Mogućnost da se potres magnitude 9 dogodi u blizini reaktora Akkuyu "je otprilike jednom svakih 10.000 godina", rekao je Rosatom Associated Pressu putem e-pošte prošlog tjedna. "To je upravo način na koji se implementira koncept sigurnosti."

Studija sigurnosti postrojenja


Prema Rosatomu, studija turskog Ureda za prevenciju i otklanjanje posljedica izvanrednih situacija pokazuje da se lokacija u Akkuyu – oko 95 kilometara od sjeverne obale Cipra – nalazi u zoni potresa petog stupnja, što se smatra najsigurnijim područjem u Turskoj u smislu potresa.

Dizajn postrojenja uključuje vanjski armiranobetonski zid i unutarnju zaštitnu ljusku izrađenu od "prednapregnutog betona", s metalnim kabelima rastegnutim unutar betonske ljuske kako bi se konstrukciji dala dodatna čvrstoća, rekli su iz tvrtke. A moderni dizajn reaktora, ruski VVER-1200, uključuje dodatnu sigurnosnu značajku - čelični stožac od 144 tone koji se zove "hvatač jezgre" koji u hitnim slučajevima hvata i hladi sve rastaljene radioaktivne materijale, prema informacijama Rosatoma.

Tvrtka je naglasila da su energetski blokovi s reaktorima VVER-1200 u skladu s post-Fukushimskim zahtjevima Međunarodne agencije za atomsku energiju. Međutim, snaga potresa - najsmrtonosnijeg u modernoj povijesti Turske - zaoštrila je postojeću zabrinutost oko objekta koji se gradi na rubu velikog rasjeda.

Nova procjena projekta?! 

Dužnosnik iz turskog ministarstva energetike, koga je AP kontaktirao, rekao je da nema izravnih planova za ponovnu procjenu projekta. Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti u skladu s vladinim protokolom. Neki aktivisti, međutim, još uvijek kažu kako projekt — prva nuklearna elektrana u Turskoj — predstavlja prijetnju.

Nuklearni objekti izgrađeni su od jako armiranog betona, dimenzioniranih za značajne potrese i daleko su robusniji od komercijalnih zgrada, rekao je Andrew Whittaker, profesor građevinarstva na Sveučilištu u Buffalu koji je stručnjak za potresno inženjerstvo i nuklearne strukture. Ipak, rekao je Whittaker, bilo bi mudro ponovno procijeniti proračune seizmičke opasnosti u regiji za svu infrastrukturu, uključujući i elektranu. Nema razloga za zabrinutost, ali uvijek postoji razlog za oprez”, rekao je.

To nije utjeha za zelene aktiviste u Turskoj i na obje strane etnički podijeljenog Cipra. Obnovili su svoje pozive da se projekt odustane, rekavši da je razorni potres jasan dokaz velikog rizika koji predstavlja nuklearna elektrana u blizini seizmičkih rasjeda.

TAGOVI