Rusija smanjuje proizvodnju nafte za 5%

Autor: N. D. Objavljeno: 10.02.2023. 🕜 12:00 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Naftne bušotine u sumrak (izvornik: TebNad / Shutterstock, 2007.)

• nafta, bušotine, proizvodnja nafte i plina
    Izvor: TebNad / Shutterstock

Rusija je prisiljena smanjiti proizvodnju nafte u ožujku

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 USD/b nakon što je Rusija najavila da će smanjiti proizvodnju u ožujku, skrenuvši pažnju na odluku zapadnih zemalja o ograničenju cijena njezine nafte i naftnih derivata. Dakle, sankcije itekako imaju učinka na drugog najvećeg proizvođača na svijetu. 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,41 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,91 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,14 dolara višoj cijeni, od 79,20 dolara. Rusija e objavila da će u ožujku "dobrovoljno" proizvoditi manje nafte, za 500.000 barela dnevno, što odgovara pet posto proizvodnje, prema riječima potpredsjednika vlade Aleksandera Novaka.

"Do danas prodavali smo kompletnu proizvodnju, ali, kao što je već rečeno, nećemo prodavati naftu onima koji se izravno ili neizravno pridržavaju načela 'ograničenja cijena', rekao je u petak potpredsjednik ruske vlade.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 92 centa, na 82,78 dolara. Najveći pad u proizvodnju ruske nafte zabilježen je u travnju 2022., kada je proizvodnja pala za 9% nakon početka rata u Ukrajini. Od tada Rusija je proizvodnju povećala za 2% na 10,7 milijuna barela dnevno. 

TAGOVI