LNG terminal, Janaf i Plinacrov magistralni plinovod nisu stradali u potresu

Autor: N. D. Objavljeno: 16.02.2023. 🕜 15:37 Lokacija: Krk
  • Pogled iz zraka na terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju na Krku (izvornik: LNG Hrvatska 2021.)

• LNG terminal, LNG Hrvatska, LNG
    Izvor: LNG Hrvatska

Velika energetska infrastruktura na Krku nije postradala od jakog potresa

Potres jačine 4,8 po Richteru zatresao je danas otok Krk i Primorje u 10.47, izvijestila je Seizmološka služba Republike Hrvatske. Epicentar je bio kod Bašćanske Drage na Krku. „Magnituda potresa iznosila je 4,8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatskog primorja“, izvijestila je Seizmološka služba.

Premijer Plenković je nakon razgovora s županom Zlatkom Komadinom izvijestio da za sada nema dojava o ozbiljnjim štetama. Pošto se na Krku nalazi brojna energetska infrastruktura – plinovodi, LNG terminal i naftni terminal - zanimalo nas je ima li posljedica na objektima LNG Hrvatske, Janafa i Plinacra. Prema do sada dobivenim informacijama iz LNG Hrvatska i Plinacra te Janafa, sve je u redu. 

Detaljnim pregledom utvrđeno kako današnjim potresom plinski transportni sustav nije pretrpio oštećenja te nastavlja sa sigurnim i pouzdanim transportom prirodnog plina.“, kažu u Plinacru.

Na naš upit kakva je sigurnosna procedura kod ovakvih slučajeva odgovorili su da „prilikom izrade projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole svi objekti na plinovodu, kao i sam plinovod, podliježu kontroli projekta na mehaničku otpornost i stabilnost, a svi zidani nadzemni objekti na plinovodu se, sukladno zakonskim aktima, projektiraju obzirom na zonu potresa u kojoj se nalaze. Također, sukladno internim pravilnicima i procedurama Plinacrovi djelatnici redovito obilaze sve objekte plinskog transportnog sustava.“

Terminal je trenutno u prekrcaju plina

Sličan odgovor stigao je i iz LNG Hrvatske, koja trenutno čak obavlja proces prekrcaja, kako smo već izvijestili na našem portalu. U utorak je na terminal pristao LNG-brod Kool Boreas koji bi u petak trebao napustiti područje terminala. 

„Vezano za vaš upit obavještavamo Vas da u današnjem potresu infrastruktura Terminala za UPP nije pretrpjela nikakvu štetu budući da je cijelo postrojenje projektirano za magnitude veće od 9 stupnjeva po MCS. Operacije prekrcaja UPP-a i uplinjavanja UPP-a odvijaju se kontinuirano, sigurno i pouzdano. U slučaju detektiranja potresa veće magnitude aktiviraju se sigurnosni sustavi Terminala te se zaustavlja proces uplinjavanja UPP-a kao i otpreme prirodnog plina u transportni sustav Republike Hrvatske, odgovorili su iz LNG Hrvatske

Iz Janafa su na naš upit odgovorili da terminal na Omišlju nema materijalnih šteta na građevinskim objektima i infrastrukturi. 

 

 

TAGOVI