Cijena nafte mogle bi ići prema 100 USD

Autor: N. D. Objavljeno: 20.02.2023. 🕜 10:33 Lokacija: Singapur (Singapur)
  • Spremnici za naftu i naftne derivate (izvornik: Blaž Kure / Shutterstock, 2011.)

• spremnici, nafta, naftni derivati, skladištenje nafte
    Izvor: Blaž Kure / Shutterstock

Analitičari Goldman Sachsa kažu da se Kina oporavlja, a OPEC nastavlja restrikcije proizvodnje

Nakon prošlotjednog pada, cijena nafte su u jutrošnjem trgovanju u Aziji zapolele blago rasti. Cijene nafte porasle su u ponedjeljak zbog optimizma u pogledu oporavka potražnje u Kini, zabrinutosti da će nedovoljna ulaganja smanjiti buduću opskrbu naftom i zato jer glavni proizvođači zadržavaju ograničenja proizvodnje. Sirova nafta Brent porasla je 70 centi, ili 0,8%, na 83,70 dolara po barelu danas na početku trgovanja. Američka WTI nafta u ugovorima za ožujak bila je 76,89 dolara po barelu, što je rast od 55 centi ili 0,7%. Aktivniji travanjski ugovor porastao je za 0,8% na 77,14 USD. 

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošli tjedan pale za gotovo četiri posto jer trgovci očekuju usporavanje rasta američkog gospodarstva, a time i potražnje za "crnim zlatom".

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošli tjedan za 3,9%, na 83 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2%, na 76,34 dolara.

Rast potražnje u Kini

Cijene su vrlo volatile, izgubile su prošli tjedan velik dio svojih dobitaka od prethodnog tjedna, kada su porasle oko osam posto nakon što je Rusija objavila da će u ožujku smanjiti oko pet posto ukupne proizvodnje. Potražnja u SAD-u ionako nije impresivna, pokazalo je izvješće prema kojem su zalihe sirove nafte prošli tjedan porasle za čak 16,3 milijuna, na 471,4 milijuna barela.

Analitičari očekuju da će kineski uvoz nafte dosegnuti najvišu razinu svih vremena 2023. zbog povećane potražnje za gorivom za transport a i nove rafinerije budu počele raditi. Kina je, zajedno s Indijom, postala najveći kupac ruske sirove nafte nakon embarga EU-a. U isto vrijeme, buduće nestašice opskrbe naftom vjerojatno će dovesti cijene prema 100 dolara po barelu do kraja godine, rekli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci od 19. veljače.

Cijene će rasti "dok se tržište vraća u deficit s nedovoljnim ulaganjima, ograničenjima iz škriljca i disciplinom OPEC-a koja osigurava da ponuda ne zadovoljava potražnju", napisali su, prenosi Reuters.

TAGOVI