INA ulazi u novu koncesiju u Zapadnoj pustinji

Autor: B. O. Objavljeno: 15.02.2023. 🕜 09:18 Lokacija: Zagreb
  • Pustinja u Egiptu (izvornik: Wolfgang Hasselmann / Unsplash, 2023.)

• pustinja, Egipat
    Izvor: Wolfgang Hasselmann / Unsplash

Početno istražno razdoblje koncesije East Bir El Nus traje tri i pol godine

INA je s Arapskom Republikom Egiptom, Egipatskom nacionalnom naftnom kompanijom (EGPC) te kompanijom Energean (operatorom) potpisala ugovor o koncesiji za područje East Bir El Nus. INA time ulazi u novu koncesiju u egipatskoj Zapadnoj pustinji kao partner s udjelom od 50 posto, dok preostalih 50 posto ima Energean. Radi se o završetku procesa ulaska u novu koncesiju koji je započeo u ožujku 2022. i koji INA-i i Energeanu omogućava da krenu s istražnim programom.

Novom istražnom koncesijom unaprijedit će se održivost INA-ina egipatskog portfelja u partnerstvu s uglednim i poznatim operatorom u naftom bogatoj Zapadnoj pustinji koji ima dobru proizvodnu infrastrukturu. 

Početno istražno razdoblje koncesije East Bir El Nus traje tri i pol godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđeno proizvodno razdoblje u trajanju od 20 godina. 
 

Ključno inozemno tržište

INA i Energean obvezali su se provesti 2D seizmičko snimanje ukupne duljine 180 km i 3D seizmičko snimanje ukupne površine  200 km², nakon čega će uslijediti izrada najmanje dvije istražne bušotine. 

INA i Energean već su partneri u proizvodnji plina na odobalnom eksploatacijskom polju Izabela u sjevernom Jadranu u Hrvatskoj. 

"Egipat je INA-ino ključno inozemno tržište, kada su u pitanju Istraživanje i proizvodnja nafte i plina , na kojem smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju INA širi portfelj u svojoj najvažnijoj regiji u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti. To je u skladu s našim razvojnim planovima gdje ulaskom u projekte poput ovoga želimo nadomjestiti rezerve kompanije i zadržati proizvodnju barem na današnjim razinama", izjavio je Péter Ratatics, predsjednik Uprave INA-e. 

INA provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989., pri čemu je usredotočena uglavnom na Zapadnu pustinju. Ima udjele u tri proizvodne koncesije u Zapadnoj pustinji: North Bahariyu, Ras Qattaru i West Abu Gharadig, te udio u kopnenom istražnom bloku East Damahur u delti Nila, gdje je ranije ove godine ostvareno znatno otkriće plina s očekivanim početkom proizvodnje do kraja ove godine, priopćila je INA koja je u proteklim godinama povećala ulaganja u Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner, s prosječnom  proizvodnjom od 1610 bbl dnevno lani. 

TAGOVI