Što očekivati od 5. veljače s ograničenjem cijene ruskih derivata

Autor: N. D. Objavljeno: 23.01.2023. 🕜 09:02 Lokacija: Dakar (Senegal)
  • Detalj benzinske postaje (izvornik: logoboom / Shutterstock, 2007.)

• benzinske postaje, naftni derivati
    Izvor: logoboom / Shutterstock
  • Pištolj za točenje goriva: benzina i dizela (izvornik: Shutterstock 2015.)

• benzin, dizel, naftni derivati
    Izvor: Shutterstock

SAD upozorava na moguće poteškoće oko opskrbe EU-a dizelom

Zapadne zemlje rade na strukturiranju ograničenja cijena ruskih rafiniranih naftnih proizvoda kako bi osigurale kontinuirani protok ruskog dizela, ali tržišta su komplicirana i postoji mogućnost da stvari ne idu po planu, rekla je ministrica financija Janet Yellen, javlja Reuters.

Grupa G7 i Australija uvele su 5. prosinca ograničenje cijene ruske nafte, zabranjujući korištenje zapadnih usluga pomorskog osiguranja, financija i drugih usluga za teret čija je cijena veća od 60 dolara po barelu. Sada dovršavaju dva odvojena price-capa cijena ruskih rafiniranih naftnih proizvoda, poput dizela i loživog ulja, koje bi trebale stupiti na snagu 5. veljače zajedno sa zabranom Europske unije na uvoz dizela, rekla je Yellen novinarima u Dakaru, Senegal.

Dva price-capa

Jedna će pokrivati proizvode visoke vrijednosti koji se obično prodaju po premijskoj cijeni od sirove nafte (npr. dizel), dok će se druga odnositi na proizvode niske vrijednosti poput loživog ulja, rekla je novinarima Reutersa. Yellen je rekla da se postavljanje novih ograničenja cijena pokazalo "složenijim" nego za sirovu naftu, s obzirom na niz različitih rafiniranih proizvoda i strukture cijena, te važnost osiguranja kontinuirane isporuke ruskog dizela tržištu.

"Složenije je, ali smo naporno radili kako bismo otkrili kako postići iste ciljeve kao i s većim ograničenjem ruske sirove nafte. Znate, uvijek postoji mogućnost da stvari ne idu po planu, ali mi smo pažljivo proučili ta tržišta i vjerujemo da ćemo izaći s nizom ograničenja koja će postići iste stvari koje mi dosad smo postigli sa sirovom naftom", rekla je, dodajući da se s vremenom ipak mogu napraviti prilagodbe.

Panična kupovina ruskog dizela


Rusija zarađuje manje, ali ne uskraćuje tržištu naftu. Međutim, Europa je u panici i trgovci masovno gomila zalihe ruskog dizelskog goriva prije početka embarga 5. veljače. Taj će embargo očekivano dovesti do slabije opskrbljenosti tržišta, prmjene pomorskih ruta i povećane volatilnosti cijena. Lani, pola svojih potreba za dizelom EU je zadovoljila ruskim proizvodima, jer domaće rafinerije ne proizvodne dovoljno da opskrbe veliku dizelsku flotu u EU-u. Zabrana bi mogla dovesti do manjka dizela koji Europa namjerava popuniti kineskim rafiniranih proizvodima, proizvedenim iz ruske nafte, piše Reuters.

Kina je povećala eksportne kvote za gotovo polovinu u odnosu na prethodnu godinu. Wood Mackenzie javlja da bi ruski izvoz dizela mogao dosegnuti od 400.000 do 600.000 barela dnevno u periodu siječanj-lipanj. Bez kineskog dizela Europa neće moći nadomjestiti 0,5 milijuna barela dnevno ruskih rafiniranih proizvoda od 5. veljače.

Ovaj mjesec Europa je iz Rusije uvezla 770.000 barela rafiniranih proizvoda dnevno, najviše od ožujka prošle godine, pokazuje analiza Vortexa, piše Reuters. Wood Mackenzie očekuje da će se zarada na dizelskom gorivu od siječnja do lipnja ove godine više nego udvostručiti u odnosu na period 2018.-2022. Ta će se cijena održati zbog kompleksne logistike i pomorskih troškova. Gorivu je iz Rusije do EU-a trebalo tjedan dana, no nakon početka veljače putovat će do osam tjedana, prosječno. Sve to odrazit će se na cijenu.

 

 

TAGOVI