Berlin traži nižu cijenu električne energije za svoju industriju

Autor: N. D. Objavljeno: 07.03.2023. 🕜 10:32 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Postrojenja BASF-a u Ludwigshafenu Njemačkoj (izvornik: BASF, 2022.)

• BASF, procesna postrojenja, kemijska industrija
    Izvor: BASF SE

Njemačka industrija je cijenom nekonkurentna nekonkurentna SAD-u i Kini i želi da se to hitno promijeni

Vlada u Njemačkoj planira uvesti posebnu tarifu za industrijske kupce električne energije u rasponu od 0,05 do 0,09 eura/kWh kako bi se potaknula konkurentnost zemlje i oduprla se američkim i kineskim subvencijama. Njemački proizvođači plaćaju više nego dvostruke cijene električne energije. 

Struja je oduvijek bila skupa u Njemačkoj – istraživanje Instituta Fraunhofer iz 2015. pokazalo je da su računi za struju njemačkih tvrtki u prosjeku više nego dvostruko veći od računa njihovih konkurenata u SAD-u i Kini. Podaci za Kinu su teže dostupni, no poznato je da proizvođači solarnih panela rade s cijenom od 0,07 EUR/kWh. 

Prednosti obnovljivaca koje su se izgubile putem

Suočen s pritiskom američkog Zakona o smanjenju inflacije i godinama niskih cijena električne energije u Kini, Berlin se sada sprema uzvratiti udarac. Osim toga, Njmečka bi željela spasiti jedinog proizvođača polisilikona, Wacer Chemicals, te ojačati proizvodnju na svom teritoriju. 

"Prednosti elekrana na obnovljivu energiju, koja proizvode električnu energiju po cijeni od 0,05 do 0,09 eura/kWh“ trebaju se prenijeti na tvrtke ovisno o "geografskim okolnostima", izjavio je njemački ministar gospodarstva i klimatskih mjera Robert Habeck ovoga tjedna, nakon dvodnevnog vijeća vlade daleko od medijskih očiju.

Dok EU podupire tvrtke u kapitalno intenzivnim izdacima – ili CAPEX-u – SAD je odlučio podržati operativne troškove (OPEX), objasnio je Habeck.
 

Izvor: Thomas G. / Pixabay
Tarifa za industriju?!

Kako bi se riješila ta neusklađenost, u pripremi je posebna tarifa za industrijsku električnu energiju. Osiguravanje jeftine električne energije od proizvođača do tvrtki bila bi "komponenta" takve sheme koja funkcionira putem "tržišta", dodao je ministar.

"Offshore vjetar, posebno će osigurati velike količine energije koja onda može koristiti tvrtkama kroz takozvane izravne ugovore o kupnji električne energije", objasnio je.

No dok ne budu dostupne dovoljne količine obnovljive energije, njemačka vlada trenutačno razmatra ograničenje cijena industrijske električne energije. Pitanje takvih subvencija treba dobiti zeleno svjetlo Europske komisije jer je direktno suprotno pravilima o tržišnom natjecanju i predstavlja državnu intervenciju, no to Habeck nije želio komentirati, piše Euractiv. 

TAGOVI