Njemačka državna pomoć pod povećalom zbog ranijeg ukidanja ugljena

Autor: B. O. Objavljeno: 03.03.2023. 🕜 13:15 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Ugljen; rudnici (FOTO: Albert Hyseni, 2023.)
    Izvor: Albert Hyseni

Istraga o planovima da se proizvođačima električne energije nadoknadi više milijardi eura štete zbog ranijeg zatvaranja termoelektrana na ugljen

Europska komisija objavila je u četvrtak da proširuje istragu o njemačkim planovima da proizvođačima električne energije nadoknadi više milijardi eura štete zbog zatvaranja termoelektrana na ugljen.

EK je prethodno pokrenula istragu o sporazumu iz 2021. o financijskim nadoknadama tvrtkama RWE i Lausitz Energiekraftwerke (LAEG) u iznosima od 2,6 milijardi eura odnosno 1,75 milijardi eura za postupno zaustavljanje proizvodnje na ugljen kako bi se smanjile emisije štetnih plinova. 

Njemačka je u prosincu prošle godine revidirala svoje ciljeve postupnog ukidanja ugljena, predviđajući ranije zatvaranje tri elektrane na lignit kojima upravlja RWE u rajnskom rudarskom području. Te su elektrane, naime, trebale zatvoriti vrata 2038., a revizija je taj cilj pomaknula na 2030. godinu. K tomu, odgodila je rok zatvaranja druge dvije elektrane s 2022. na 2024. godinu.
 

Razmjerno i opravdano

Njemačka je obavijestila Bruxelles da još uvijek predviđa isplatiti RWE-u 2,6 milijardi eura unatoč promjeni datuma i drugačijem izračunu izgubljene dobiti, objavila je EK u četvrtak.

Komisija sada želi provjeriti je li naknada RWE-u razmjerna i opravdana prema revidiranom postupnom ukidanju ugljena, navodi se u priopćenju za javnost.

Državna pomoć u Europskoj uniji strogo je određena i u mnogim slučajevima mora ih odobriti EK, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI