Mađarska je svjesna da odnosi dioničara u INA-i opterećuju bilateralu

Autor: N. D. Objavljeno: 06.03.2023. 🕜 08:55 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Benzinska postaja INA-e Resnik u Zagrebu (izvornik: INA, 2023.)

• INA, benzinske postaje, naftni derivati
    Izvor: INA

Mađarska zbog energetike treba Hrvatsku više nego ikada ali ne želi posredovati na relaciji MOL-Vlada

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto komentirao je za N1 najave da hrvatska strana želi promijeniti model upravljanja Inom, te je iznio začudno opažanja da mađarska država, koja godinama štiti predsjednika Uprave MOL-a od kaznenog progona iz Hrvatske, "nema pravo glasa" kad je riječ o odnosima MOL-a i hrvatske Vlade. Također je poslao poruku da ne bi želio da to pitanje ugrozi poslove od kojih bi obje zemlje mogle imati koristi. 

"Mislim da bi bilo vrlo loše kad bi se mađarska vlada uplitala u tu odluku… To prepuštamo vlasnicima i svesrdno se nadam da će se vlasnici upustiti u civilizirani dijalog o tome. Ne želim izbjegavati odgovor na vaše pitanje, ali, nažalost, imam osjećaj da je cijela ova priča o INA-i bacila svojevrsnu sjenu na naše odnose. Iako, što se nas tiče, bilo bi moguće odvojiti pitanje INA-e od svih drugih aspekata naše bilateralne suradnje jer smatramo da bi bilo mnogo priča o uspjehu, što bi pomoglo Hrvatima i Mađarima te bi bilo na korist obiju naših država. No iz nekog razloga, aktualna hrvatska vlada nije spremna odvojiti ova pitanja, želi sveobuhvatno promatrati bilateralna pitanja, uključujući INA-u. Ali mi tu ne možemo ništa", kaže Szijjarto za N1 televiziju.

Mađarska želi odvojiti pitanje INA-e

Na pitanje hoće li se "držati po strani" Szijjarto je odvratio da "samo mogu držati palčeve da će se vlasnici upustiti u civilizirani dijalog". "Ne shvaćam, a o tome ću razgovarati i sa svojim prijateljima Gordanom (Jandrokovićem) i Davorom (Božinovićem), zašto ne možemo odvojiti pitanje INA-e od drugih aspekata bilateralne suradnje. Ne kažem da to nije važno pitanje. To je političko pitanje jednako koliko i pitanje energenata i nadam se da će se uspjeti riješiti, ali ne bih htio da ugrozi moguće uspjehe u drugim aspektima našeg bilateralnog odnosa jer bi i Hrvati i Mađari od toga mogli imati velike koristi.

Na konstataciju novinara da Mađarska ne želi sudjelovati ni u kakvom političkom dijalogu o INA-i Szijjarto je odvratio niječno, "zato što u vezi s time nemamo pravo glasa".

TAGOVI