Španjolska i Francuska su se konačno dogovorile oko spasonosnog energetskog kabela

Autor: N. D. Objavljeno: 03.03.2023. 🕜 09:05 Lokacija: Pariz (Francuska)
  • Polaganje podmorskih kabela (izvornik: HOPS, siječanj 2024.)

• podmorski kabeli, dalekovodi, HOPS
    Izvor: HOPS

Projekt koji se rasteže od 2013. bit će dovršen tek 2028. i u međuvremenu je znatno poskupio

Francuska i Španjolska postigle su značajan napredak oko izgradnje podmorske elektroenergetske veze koja bi povezivala španjolsku sjevernu i francusku zapadnu obalu.

Projekt će povećati kapacitet energetske veze između dviju zemalja s 2,8 GW na 5 GW, a očekuje se da će biti u upotrebi od 2028. godine, rekao je CRE, prenosi Reuters.

Prema Reutersu, španjolski nadzornik tržišnog natjecanja CNMC i francuski energetski regulator CRE odobrili su novi sporazum o podjeli troškova između dviju zemalja za projekt koji je prvi put pokrenut 2013. Polagat će se četiri podmorska kabela, dva po interkonekciji, svaki snage 1.000 MW. Projekt se nalazi na europskoj PCI listi projekata od zajedničkog interesa, a bitan je kako bi se evakuirao višak zelene energije iz Španjolske u sve više deficitarnu Francusku. 

Skupa investicija

Kabel dugačak 400 kilometara, koji se proteže od sjeverne obale Španjolske do zapadne obale Francuske kroz Biskajski zaljev, sada se procjenjuje na ukupnu cijenu od oko 2,85 milijardi eura, u odnosu na početnu procjenu od 1,75 milijardi eura, rekao je CNMC i dodao da će Europska unija sudjelovati s najmanje 578 milijuna eura za troškove izgradnje.

Nakon smanjenja pomoći EU-a, raspodjela troškova bit će 54 posto za Španjolsku i 46 posto za Francusku, a financijski teret za Španjolsku nešto je manji od onoga što je dogovoreno 2017. godine.

"Očekivana dobit projekta značajno je povećana, zbog očekivane evolucije mješavine izvora energije i potrošnje električne energije u europskim zemljama, u kontekstu ubrzanja energetske tranzicije", navodi se u priopćenju CNMC-a.

 

 

TAGOVI