SAD je zainteresiran za hrvatski geotermalni potencijal

Autor: N. D. Objavljeno: 01.03.2023. 🕜 14:37 Lokacija: Zagreb
  • Postrojenje GTE Velika 1 u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara (Foto: Maks Petković, GIU OIEH, 2019.)

• GTE Velika 1, geotermalna energija, geotermalne elektrane
    Izvor: Maks Petković, GIU OIEH

Plenković se sastao s američkom ministricom energetika J. Granholm

Uoči  4. Ministarskog sastanaka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju koji se održava u Zagrebu 1. i 2. ožujka, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s  ministricom za energetiku SAD-a Jennifer Granholm. Obostrano je potvrđena namjera daljnjeg snaženja savezničkih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD, uključujući gospodarsku i energetsku suradnju.

Tijekom sastanka prepoznata je važna uloga Hrvatske, koja može značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti Europe, u izmijenjenim globalnim okolnostima, zbog ruske agresije na Ukrajinu. To se prije svega odnosi na postojeće kapacitete LNG terminala, kao i planove povećanja njegovih kapaciteta, čime se osigurava alternativni dobavni pravac plina zemljama Srednje i Jugoistočne Europe.  

Ujedno, Hrvatska značajno ulaže u obnovljive izvore energije, stvarajući tako temelje za čišću i raznovrsniju energetsku budućnost. Posebno je prepoznat hrvatski geotermalni potencijal i naznačena mogućnost daljnje suradnje Hrvatske i SAD-a u razvoju i korištenju ovog izvora energije, priopćeno je iz Vlade. 

 

TAGOVI