Stižu europske zelene obveznice - zaštićene od greenwashinga

Autor: N. D. Objavljeno: 02.03.2023. 🕜 11:38 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Pregovarači Vijeća EU i Europskog parlamenta dogovorili su se o transparentnijim uvjetima izdavanja zelenih obveznica

Pregovarači Vijeća EU i Europskog parlamenta postigli su jučer privremeni dogovor o novim standardima izdavanja europskih zelenih obveznica. To je daljnji korak EU prema provedbi strategije financiranja održivog rasta i prelaska na klimatski neutralno gospodarstvo. Može se reći da će to biti prvi svjetski standard uspostavljen za zelene obveznice, a poanta je u sprječavanju greenwashinga (zavaravajućih korporativnih praksi i informacija koje uvjeravaju javnosti da je riječ o ekološki prihvatljivim aktivnostima izdavatelja). Vrijednost europske trgovine obveznicima iznosi godišnje stotinjak trilijuna eura, a 51% zelenih obveznica na svijetu izdano je upravo u EU. One trenutno čine 3 do 3,5% ukupnih izdanja u EU. 

Sporazum postavlja jedinstvene zahtjeve za izdavatelje obveznica koji žele koristiti oznaku European Green Bond za svoje ekološki održive obveznice, usklađene s taksonomijom EU-a i dostupne ulagačima diljem svijeta. Također uspostavlja sustav registracije i okvir za praćenje vanjskih procjenitelja europskih zelenih obveznica. Kako bi se spriječile zlouporabe na tržištu zelenih obveznica, uredba također postavlja određene zahtjeve za dobrovoljnu objavu za druge ekološki održive obveznice i obveznice povezane s održivošću izdane u EU-u.

Uvjeti izdanja

Prema privremenom sporazumu, sav prihod od zelenih obveznica mora biti uložen u gospodarske aktivnosti koje su usklađene s taksonomijom EU, pod uvjetom da su ti sektori već obuhvaćeni taksonomijom EU. Za one sektore koji još nisu obuhvaćeni taksonomijom EU-a i za neke vrlo specifične aktivnosti primjenjivat će se okvir odstupanja od 15%. Time bi se trebala osigurati primjenjivost standarda European Green Bond od njegova početka. 

Korištenje i potreba za ovim odstupanjem ponovno će se procijeniti kako prijelaz Europe na klimatsku neutralnost bude napredovao i kako se budu otvarale nove i veće mogućnosti za zelena ulaganja u narednim godinama. Također će biti imenovana nacionalna nadležna tijela matične države članice koja će pratiti ispunjavaju li izdavatelji svoje obveze prema novom standardu, priopćio je EP.

 

Sporazum je privremen jer ga Vijeće EU-a i Europski parlament još moraju formalno usvojiti, a uredba će stupiti na snagu godinu dana nakon stupanja na snagu.

TAGOVI