I Vitol smatra da će nafta ove godine dosegnuti 100 USD/bl

Autor: N. D. Objavljeno: 28.02.2023. 🕜 13:23 Lokacija: New York (SAD)
  • Spremnici za naftu i naftne derivate u rafinerijskom postrojenju (izvornik: tamapapat / Shutterstock, 2011.)

• spremnici, nafta, naftni derivati, rafinerije
    Izvor: tamapapat / Shutterstock

Očekuje se snažan rast potraženje za crnim zlatom u drugoj polovini godine

Globalna potražnja za sirovom naftom mogla bi dosegnuti rekordne razine ove godine – što bi potencijalno vratilo cijene na 100 USD/bl, barem tako misli Vitolov glavni izvršni direktor.

"Očekuje se da će potražnja dosegnuti rekordne razine u drugoj polovici godine. Izgledi za više cijene u drugoj polovici godine, u rasponu od 90 do 100 dolara, stvarna su mogućnost ", rekao je Russell Hardy u intervjuu za Bloomberg u ponedjeljak.

Takvo mišljenje u obzir uzima skok potražnje zbog ponovnog otvaranja kineskog gospodarstva, kao i očekivani pad zaliha tijekom sljedećih mjeseci. Hardy je rekao da potražnja za većinom naftnih derivata premašuje razine prije pandemije, dok je potražnja za benzinom "prilično stalna", a avionsko gorivo ostaje "u modusu nadoknađivanja" kako putovanja postupno rastu.

Cijene iz studenog 2022. će se vratiti

Sirova nafta Brent, koja je međunarodna referentna vrijednost (iliti benchmark), imala je nestabilan početak godine, pala je za oko 5% do sada u 2023. jer su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i strahovi od recesije utjecali na potražnju.

Izvor: ssuaphotos / Shutterstock

U ponedjeljak je nafta Brent pala 1,4% na oko 81,75 USD/bl. Zadnji put kad se trgovalo unutar raspona od 90 do 100 USD/bl bilo je u studenom 2022.

Hardyjevu prognozu ponovili su i drugi naftni stručnjaci, uključujući voditelja robne strategije Saxo banke, Olea Hansena. "Ne tvrdimo da smo pametniji od jednog od najvećih svjetskih brodara i s OPEC-om i IEA-om koji pokazuju istu putanju - sve osim još većeg gospodarskog usporavanja ili mirovnog sporazuma u Ukrajini bi po našem mišljenju poduprlo više cijene kasnije tijekom godine”, rekao je Hansen za Business Insider.

OPEC+ ne povećava proizvodnju

"Stav je potpomognut time što OPEC+ ne žuri s dodavanjem barela na tržište, a na Rusiji je sve veći izazov da održi trenutnu razinu proizvodnje", nastavio je, odražavajući Haryjev stav da bi cijene sirove nafte mogle doseći 100 USD/bl kasnije ove godine.

OPEC+ uključujući Rusiju, počeli su smanjivati proizvodnju nafte prošle godine u pokušaju da zadrže pad cijena. U prosincu je grupa rekla da će se pridržavati svog cilja smanjenja proizvodnje postavljenog prošlog listopada, a to je smanjenje proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno do kraja 2023. godine. U međuvremenu, Rusija je zaprijetila da će smanjiti svoju proizvodnju nafte kako bi se osvetila protiv zapadnih sankcija, čime bi dodatno „stisnula“ tržište.


 

TAGOVI