Pakistan počinje kupovati rusku naftu

Autor: N. D. Objavljeno: 20.04.2023. 🕜 14:02 Lokacija: Islamabad (Pakistan)
  • Krma tankera za naftu (izvornik: Freddy from Pixabay, 2023.)

• tanker, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Freddy / Pixabay

Rusija naftu prodaje u Indiju i Kinu, a sada ima novog kupca koji se prebacuje na dobavu iz Rusije

Pakistan je obavio prvu narudžbu ruske sirove nafte prema novom sporazumu između Islamabada i Moskve, rekao je tamošnji ministar nafte, s jednim teretom koji će pristati u luci Karachi u svibnju.

Pakistanska kupnja daje Rusiji novi izlaz za svoju sirovu naftu, pridodajući sve većoj prodaji Moskve Indiji i Kini, jer preusmjerava količine sa zapadnih tržišta gdje je njezina nafta zabranjena nakon sukoba u Ukrajini. Zapad je nametnuo Rusiji cijenu 60 USD/bl, no Reuters prema izvorima iz trgovačkih krugova doznaje da glavni kupci ruske nafte - Indija i Kina - plaćaju Rusiji iznad tog 'price capa'. 

Sirova nafta, moguće, po sniženim cijenama nudi prijeko potreban predah Pakistanu u oskudici u gotovini suočenom s krizom platne bilance i kritično niskim deviznim rezervama. Uvoz energije čini većinu vanjskih plaćanja zemlje.

 
Sirova nafta - plaćanje fleksibilno

 

Sporazumom će Pakistan kupovati samo sirovu naftu, a ne rafinirana goriva, a očekuje se da će uvoz dosegnuti 100.000 barela dnevno ako prva transakcija prođe glatko, rekao je Reutersu ministar Musadik Malik u srijedu navečer.

Pakistan je 2022. uvozio 154.000 barela nafte dnevno, što je relativno jednako u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su podaci analitičke tvrtke Kpler. Većinu sirove nafte isporučio je najveći svjetski izvoznik Saudijska Arabija, a slijede je Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kad bi ruske isporuke sirove nafte dosegle 100.000 barela dnevno, to bi značilo potencijalno veliki pad za dobavljače Pakistana s Bliskog istoka.

Malik je odbio reći hoće li se kineski juan i UAE dirham koristiti kao valute za transakcije, s obzirom da Pakistanu nedostaje dolara. Nije komentirao ni stopu uvoza.

"Neću otkrivati ništa o komercijalnoj strani posla", rekao je.

TAGOVI