Ustavni sud je odbio Hernadijevu tužbu - MOL-u se to ne sviđa

Autor: N. D. Objavljeno: 19.04.2023. 🕜 15:47 Lokacija: Zagreb
  • Fotografija s potpisivanja ugovora Vlade i MOL-a o INA-i (sudionici: Branko Radošević, Damir Polančec, Ivan Šuker, Tomislav Dragičević, Zoltán Áldott i Zsolt Hernádi)
    Izvor:

Nema korpucije, dakle nema ni davanja mita, kažu u MOL-u

Ustavni sud je odbio ustavnu tužbu čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju podnijetu protiv presude Vrhovnog suda kojom je odbijena Hernadijeva žalba i potvrđena presuda zagrebačkog Županijskog suda.

Presudom Županijskog suda Hernadi je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Na to je danas reagirao MOL. “Hrvatska ponovno nije uzela u obzir presude tri neovisna međunarodna suda koji su jednoglasno zaključili da nije bilo korupcije prilikom MOL-ovog preuzimanja vlasništva u Ini. A ako nije bilo davanja mita, onda ne može postojati ni onaj koji daje mito, pa je cijeli postupak, kako smo uvijek tvrdili, neutemeljen i protiv Zsolta Hernádija i MOL-a. U međuvremenu, INA je pod MOL-ovim upravljanjem i kao sastavni dio grupacije u proteklih 13 godina postala jedna od najboljih kompanija u regiji, zaključuju iz MOL-a.

Hernadi ne smije napustiti teritorij Mađarske jer mu prijeti izručenje prema europskom uhidbenom nalogu, no mediji su javljali da je Hernadi već napuštao Mađarsku i putovao po EU ali nije uhićen. 

Što je odlučio Ustavni sud

Podsjetimo, nakon što je Vrhovni sud u ponedjeljak potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu RH “zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima”.

Vrhovni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je bivši premijer Sanader zbog primanja mita od Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Hrvatski sudovi su zaključili da su se Sanader i Hernadi dogovorili kako će za 10 milijuna eura mita omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad Inom, a dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz INA-e.

TAGOVI