Srpski EPS je postao dioničko društvo

Autor: N. D. Objavljeno: 19.04.2023. 🕜 08:47 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Brana HE Đerdap na Dunavu u Srbiji kojom upravlja EPS (izvornik: EPS 2020.)

• EPS, hidroelektrane, HE Đerdap
    Izvor: EPS

EPS-ova tržišna kapitalizacija vrijedi više od tri milijarde eura

Srpska elektroprivreda EPS jučer je i službeno promijenila ustroj iz javne tvrtke u dioničarsku tvrtku. Osnivač i jedini dioničar je Republika Srbija a osnivačka prava ima Vlada Srbije. Osnovna djelatnost je proizvodnja, opskrba i trgovina električnom energijom. 

Izdano je ukupno 36,5 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10.000 dinara, prema čemu kompanija vrijedi 3,1 miijardu eura, a dionice su u vlasništvu države. Tvrtka je vertikalno organizirana kompanija s osnivačkim pravima u dva ovisna društva i tri javne tvrtke na Kosovu i Metohiji, kojima EPS od 1999. ne upravlja. 

Prelazak u dioničarsko društvo spominje se od 2014. a na pitanje hoće li tvrtka biti dokapitalizirana ministrica energetike Dubravka Đedović za srpski Euractiv je rekla da to sada nije tema, ali da će država donositi odluke koje smatra najboljima. Navodi i da je najnormalnije da tvrtke koje dobro posluju izađu na tržište kapitala, ali da EPS za sada ne može jer za to nema kapaciteta.

"Postavljamo temelje kako imati uspješniji, učinkovitiji, profitabilniji EES, koji će moći uvesti potrebne reforme u energetski sektor, promjene i tranzicija koja nas čeka bitna je s gospodarskog aspekta, biti pokretač našeg gospodarskog razvoja“, rekla je Đedović.

 
Spremniji za krize

 

"U jednom trenutku je prioritet financiranja, a energetska kriza je pokazala koliko je važno imati jake tvrtke u energetici, da državne tvrtke imaju snage nositi se s krizama kao prošle godine. Naravno, država je pomogla energetskim kompanijama, a zemlje u Europi jesu, ali da smo se ranije reformirali, spremniji bismo dočekali krizu”, rekla je Đedović.

Budući da je prioritet poboljšati upravljanje tvrtkama, ona ističe da je važno imati jak nadzorni odbor koji će nadzirati rad uprave. Tako će se ostvariti ciljevi koje država postavlja pred EPS.

Zato što je država vlasnik i to namjerava ostati, oni su giganti našeg gospodarstva, a država ima interes, volju i želju to zaštititi i unaprijediti”, rekla je Đedović.

 

TAGOVI