Rekord u proizvodnji HE Zvornik

Autor: B.L. Objavljeno: 27.12.2022. 🕜 12:02 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Pogled iz zraka na branu i postrojenja HE Zvornik na Drini u Srbiji, kojom upravlja EPS (izvornik: EPS, 2022.)

• EPS, hidroelektrane, HE Zvornik, Drina
    Izvor: EPS

Rekord je potvrda uspješno provedene revitalizacije jedne od najstarijih EPS-ovih hidroelektrana

Jedna od najstarijih hidroelektrana u sastavu srpske elektroenergetske tvrtke EPS, HE Zvornik, ostvarila je 23. prosinca ove godine novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije. Toga dana u HE Zvornik proizvedeno je 2918 MW h električne energije, što je najbolji dnevni rezultat u 67 godina dugoj povijesti te važne hidroelektrane na rijeci Drini. Istodobno, HE Zvornik je ispunila i zadani godišnji plan proizvodnje od 432 000 MW h električne energije.

Elektrana je u cijelosti revitalizirana u razdoblju 2016. - 2020. i niz ostvarenih rekorda nakog toga potvrda su da je posao proveden kvalitetno i uspješno. Na agregatima je u cijelosti zamijenjena glavna elektrostrojarska oprema, ugrađene su posve nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sustavi upravljanja i zaštite i ostali pomoćni sustavi

Pri tome je snaga HE Zvornik povećana za 30 MW i sada iznosi ukupno 126 MW. Uz to, revitalizacija je doprinijela i nižim troškovima održavanja, a također je značajno unaprjeđena zaštita okoliša, dok je vijek trajanja postrojenja produljen za još 40 godina, objavio je EPS.

TAGOVI