Novi dnevni rekord HE Zvornik

Autor: B. O. Objavljeno: 20.12.2022. 🕜 12:58 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Dio brane HE Đerdap na Dunavu u Srbiji, kojom upravlja EPS (izvornik: EPS 2020.)

• EPS, hidroelektrane, HE Đerdap
    Izvor: EPS

Najbolji dnevni rezultat hidroelektrane na Drini u njezinih 76 godina

HE Zvornik, jedna od najstarijih hidroelektrana u sustavu Elektroprivrede Srbije (EPS), 16. prosinca ostvarila je novi rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije. 

Naime, toga dana u HE Zvornik proizvedeno je 2.914 MW h električne energije. To je najbolji dnevni rezultat u 67 godina dugoj povijesti te hidroelektrane na rijeci Drini

Novi dnevni rekord je rezultat uspješnog rada potpuno revitaliziranih agregata. Na njima je tijekom četverogodišnje obuhvatne revitalizacije, od 2016. do 2020. godine, zamijenjena glavna elektrostrojarska oprema. Ugrađene su potpuno nove trubine, generatori, blok-transformatori, razvodna postrojenja 110 kV, sustav upravljanja i zaštita, kao i ostali pomoćni sustavi.

 

Nepovoljna hidrološka situacija 

"Snaga HE Zvornik revitalizacijom je povećana za dodatnih 30 MW i sada iznosi ukupno 126 MW. Revitalizacija je pridonijela i manjim troškovima održavanja, primjetno je unaprjeđen ekološki čimbenik, uz dodatno očuvanje zaštite okoliša, a životni vijek ove hidroelektrane produljen je za novih 40 godina", objavljeno je na stranicama EPS-a

Unatoč prilično nepovoljnoj hidrološkoj situaciji u 2022., koja je utjecala na manju proizvodnju hidroelektrana u sustavu EPS-a, a za HE Zvornik je bila jedna od najnepovoljnijih dosad, plan proizvodnje te hidroelektrane u ovoj godini bit će ispunjen.

TAGOVI