Čak 300 milijuna eura za srpsku elektroenergetiku

Autor: B. O. Objavljeno: 16.03.2023. 🕜 11:07 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Zastava na zgradi sjedišta EPS-a u središtu Beograda (foto: BL, listopad 2019.)

• EPS, zgrade
    Izvor: B.L.

EBRD-ova sredstva za bolju likvidnost Elektroprivrede Srbije

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je financijski paket od 300 milijuna eura za pomoć elektroenergetici Srbije. Sredstva su namijenjena elektroenergetskoj tvrtki Elektropriveda Srbije (EPS) kako bi poboljšala svoju likvidnost. 

Projekt podržava strategiju tamošnje vlade za dekarbonizaciju elektroenergetike, postupno ukidanje ugljena do 2050. godine, razvoj regulatornog okvira za pokretanje dražbi za obnovljive izvore i poticanje njihova uvođenja te osiguravanje energetske sigurnosti i održivosti opskrbe, priopćio je EBRD.

Potpisivanju ugovora o kreditu i jamstvu sredinom ovoga tjedna u Beogradu prisustvovali su Dubravka Đedović, ministrica rudarstva i energetike Srbije, Siniša Mali, tamošnji ministar financija te Miroslav Tomašević, generalni direktor EPS-a. U ime EBRD-a, ugovore su potpisali Matteo Colangeli, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i Grzegorz Zieliński, direktor EBRD-a za energetiku u Europi.
 

Gorući izazovi

"U skladu s nastojanjima Srbije da dekarbonizira energetski sektor do 2050. godine, energetski miks morat će postupno uključivati sve veći udio energije iz obnovljivih izvora. Pred nama su strateške odluke, ali i mnoge reforme koje će morati provesti državne tvrtke u energetici. Postizanje ovih ciljeva nije moguće bez održivog financiranja, kao što je predstavljeno današnjim financijskim paketom od 300 milijuna eura potpisanim s EBRD-om. Sredstva ćemo iskoristiti i za lakše prevladavanje energetske krize s kojom smo suočeni, a koja pogađa cijeli svijet. Sigurnost opskrbe energijom za građane i gospodarstvo ostaje prioritet Ministarstva rudarstva i energetike, ali i Vlade Srbije", izjavila je Đedović. 

"EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći pri zaokretu tvrtki u državnom vlasništvu. Pružit ćemo znatnu tehničku pomoć kako bismo pomogli EPS-u da postane učinkovitija i održivija tvrtka", istaknuo je Colangeli. 

"Energetska sigurnost i prijelaz na zelenu energiju ključni su izazovi s kojima se suočavaju elektroenergetske tvrtke diljem Europe. Kroz ovu transakciju, EBRD sa zadovoljstvom pomaže i EPS-u i čitavom energetskom sektoru Srbije u prevladavanju ovih gorućih izazova", napomenuo je Zieliński. 

TAGOVI