Slovenija ima jako dobre ocjene kad je riječ o radiološkoj sigurnosti

Autor: N. D. Objavljeno: 20.03.2023. 🕜 14:05 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Kontrolna soba NE Krško (izvornik: NE Krško, 2023.)

• NE Krško, GEN Energija, nuklearne elektrane
    Izvor: NE Krško

Realizirano je čak 90% akcijskog plana nakon prethodnog posjeta Međunarodne misije za atomsku energiju

Radiološka sigurnost u susjednoj Sloveniji, koja udomljuje nuklearnu elektranu Krško dokazano je dobra. Od posljednjeg posjeta međunarodne misije Slovenija je značajno napredovala te je već uspješno realizirala 90% akcijskog plana, odnosno 28 od ukupno 31 zadaće. Vlada je primila na znanje izvješće Uprave za nuklearnu sigurnost o radu EPREV misije Međunarodne agencije za atomsku energiju o spremnosti Slovenije za nuklearne i radiološke nesreće, koja je održana od 3. do 7. listopada prošle godine. 

U preispitivanje je aktivno uključeno ukupno 14 organizacija koje sudjeluju u odgovoru na nuklearne i radiološke nesreće. Nastavnu misiju EPREV-a činilo je pet stručnjaka iz Kanade, Bugarske, Irske, Nizozemske i Španjolske te predstavnik Međunarodne agencije za atomsku energiju. Kako piše u izvješću, misija je prepoznala opću predanost Slovenije spremnosti za nuklearne i radiološke nesreće te istaknula da je od misije EPREV 2017. Slovenija postigla značajan napredak u razvoju i poboljšanjima na području spremnosti za nuklearne i radiološke nesreće. 
Obnova Nacionalnog plana zaštite i spašavanja

Ovdje su kao postignuća koja je Slovenija postigla u vremenu nakon izvorne misije istaknuli obnovu nacionalnog plana zaštite i spašavanja u slučaju nuklearne i radiološke nesreće koji je u postupku donošenja, strategiju zaštite u slučaju nuklearne i radiološke nesreće, koju je Vlada usvojila 2021. godine, a koju je i misija prepoznala kao dobru praksu, jer slijedi međunarodne smjernice te kao neovisni dokument na nacionalnoj razini omogućuje korištenje i razumijevanje različitih zainteresiranih strana. 

Dobro je ocijenjena i provedba međunarodne kibernetičke vježbe KiVA2022, pripremljene i izvedene u Sloveniji 2022., koja je također prepoznata kao dobra praksa zbog svoje originalnosti, jer se bavila važnom vezom između nuklearne sigurnosti, zaštite , pripravnost za hitne slučajeve i kibernetička sigurnost provjerom adekvatnosti odgovora na kibernetički napad na nuklearnu elektranu. Misija je također prepoznala spomenutu vježbu kao učinkovit alat koji jača temelje kibernetičke sigurnosti u nuklearnim elektranama, prenio je portal Naš stik.

TAGOVI