Norveška očekuje još bližu suradnju s Njemačkom

Autor: B. O. Objavljeno: 20.03.2023. 🕜 09:53 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Norveška (FOTO: Mikita Karasiou/Unsplash; 2023.)

• Norveška, zastave
    Izvor: Mikita Karasiou/Unsplash

Norveška cijeni činjenicu da Savezna vlada pokazuje zanimanje i znanje o stvarima na sjeveru, kaže Jonas Gahr Støre

Norveški premijer Jonas Gahr Støre tijekom posjeta platformi za bušenje Troll A protekli petak izjavio je kako se raduje što će još tješnje surađivati s Njemačkom na energetskim i drugim pitanjima. "Od prošle godine vidjeli smo prilično spektakularno ubrzanje norveško-njemačke energetske suradnje", rekao je Støre za njemačku novinsku agenciju dpa tijekom posjeta bušaćoj platformi pokraj norveške zapadne obale.  

On je dodao kako smatra da će se suradnja produbiti. "Njemačka je najvažniji europski partner Norveške", istaknuo je. 

Vjetroenergija, pohrana ugljika i vodik područja su za daljnju suradnju, rekao je. "Imamo plan industrijske energetske suradnje koji nas jako zbližava".

Njemačka je najvažniji europski partner Norveške. A to dokazuje i nedavna odluka te zemlje da od Njemačke kupi nove tenkove Leopard 2.
 

Norveške rezerve

Suradnja dvaju naroda temelji se na političkom partnerstvu. Norveška cijeni činjenicu da Savezna vlada pokazuje zanimanje i znanje o stvarima na sjeveru, rekao je Støre koji je platformu za bušenje posjetio s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Plinsko polje Troll, koje sadrži oko 40 posto norveških rezervi tog energenta, smatra se središnjim stupom proizvodnje prirodnog plina u Norveškoj. To je polje zapadno od Bergena pokrivalo više od 11 posto potrošnje plina u Europskoj uniji u prošloj godini.

Norveška opskrba plinom bitna je za sigurnost Europe, rekao je Støre. "Za Europu je važno imati demokratskog partnera u energetskom svijetu ne tako demokratskih partnera", napomenuo je.

Njemačka je u 2022. postala najvažnija norveška izvozna zemlja, uglavnom jer je Berlin tražio nove izvore prirodnog plina u žurbi da se odvikne od jeftinih ruskih opskrbi zbog rata protiv Ukrajine.

TAGOVI