Uvoz i cijene sirove nafte: promjene u 2022.

Autor: B. O. Objavljeno: 07.04.2023. 🕜 09:00 Lokacija: Luxembourg
  • Pramac tankera za naftu (izvornik: Angad Cheema from Pixabay, 2023.)

• tankeri, nafta, pomorstvo, brodovi
    Izvor: Angad Cheema / Pixabay

Europska unija uspjela je prilagoditi se promjenjivom krajoliku tržišta nafte i zapravo ukloniti svoju ovisnost o ruskoj nafti

Uvoz sirove nafte u Europsku uniju doživio je značajne promjene od početka 2022 godine. Naime, sve do kraja siječnja prošle godine, dakle prije izbijanja rata, uvoz iz raznih izvora bio je relativno stabilan. Pritom je Rusija je bila primarni izvor uvoza sirove nafte.

Statistički ured EU-a Eurostat javlja kako se od posljednjeg tromjesečja 2021. do siječnja 2022. uvoz iz Rusije kretao od 39 657 tisuća barela do 49 698 tisuća barela, što čini 24 posto do 31 posto ukupnog uvoza. 

Sjedinjene Američke Države bile su drugi najveći dobavljač sirove nafte za EU, osiguravajući između 19 115 tisuća barela i 20 751 tisuća barela, što predstavlja 10 posto do 13 posto ukupnog uvoza. Norveška i Kazahstan također su isporučivale slične količine sirove nafte, u rasponu od osam posto do 14 posto ukupnog uvoza, dok je uvoz iz Iraka bio nešto manji, u rasponu od sedam posto do 12 posto. Uvoz iz Libije i Ujedinjene Kraljevine činio je oko pet posto ukupnog uvoza, javlja Eurostat.

 

Drugi izvori

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. imala je značajan utjecaj na uvoz sirove nafte u EU. Situacija je bila vrlo nestabilna od veljače do travnja, s velikim uvozom iz Rusije u veljači i travnju (63 859 tisuća barela odnosno 58 976 tisuća barela, što predstavlja 33 posto odnosno 30 posto ukupnog uvoza) i niskim uvozom u ožujku (31 820 tisuća barela, što predstavlja 18 posto ukupnog uvoza).

Uvoz iz Rusije u svibnju prošle godine smanjio se na 24 162 tisuće barela (12 posto ukupnog uvoza) i ostao je relativno stabilan do rujna 2022. 

Izvor: Georg Spade / Shutterstock

Od rujna nadalje uvoz se postupno smanjivao, dosegnuvši 7 645 tisuća barela (četiri posto ukupnog uvoza) u prosincu 2022. (šesti paket sankcija EU-a protiv Rusije, koji je Vijeće usvojilo u lipnju, sastojao se od zabrane uvoza ruske sirove nafte pomorskim prometom od 5. prosinca 2022.).

Pad uvoza iz Rusije nadoknađen je rastom uvoza iz drugih izvora. 

Naime, u prosincu 2022. najveći dobavljači sirove nafte bile su SAD (34 483 tisuće barela; 18 posto ukupnog uvoza; rast za šest postotnih bodova u usporedbi s posljednjim tromjesečjem u 2021.) i Norveška (32 899 tisuća barela; 17 posto ukupnog uvoza; rast od sedam postotnih bodova). 

Uvoz nafte iz Libije i Ujedinjene Kraljevine uvećan je za dva odnosno četiri postotna boda. Uvoz iz Kazahstana i Iraka je pak ostao na sličnim razinama ili se neznatno povećao u usporedbi s posljednjim tromjesečjem prije rata.

 

Snižena cijena

Dva su elementa koja definiraju cijenu sirove nafte - spot tržište i vrsta sirove nafte. 

Prije ruske agresije na Ukrajinu, cijena nafte je bila stabilna na oko 80 američkih dolara po barelu, s malim oscilacijama između vrsta sirove nafte (manje od četiri američka dolara po barelu). Međutim, nestabilna geopolitička situacija uzrokovala je veliku volatilnost na tržištu, a od veljače 2022. cijene sirove nafte počele su značajno rasti.

Sirova nafta iz Rusije (Urals) u ožujku prošle godine bila je cijenjena niže od ostalih vrsta, s popustom od približno 16 američkih dolara po barelu u usporedbi s prosječnom cijenom ostale četiri najčešće vrste nafte. Sljedećih mjeseci ruska nafta Urals trgovala se po vrlo sniženoj cijeni (oko 30 američkih dolara po barelu).

Izvor: Shutterstock

Istodobno, cijene ostalih vrsta nafte počele su jače oscilirati. Tržište je bilo najmanje stabilno u lipnju i srpnju 2022., a razlike u cijenama između ostale četiri najčešće vrste nafte (Brent, Dubai, OPEC i WTI) varirale su od devet do 12 američkih dolara po barelu, tri do četiri puta više nego prije rata.

Stvari su se počele stabilizirati do kraja godine, uz smanjenje uvoza iz Rusije, niže cijene sirove nafte i manju volatilnost. 

Najveći dobavljači sirove nafte za EU bili su SAD, Norveška i Kazahstan, što pokazuje da se Europska unija uspjela prilagoditi promjenjivom krajoliku tržišta nafte i zapravo ukloniti svoju ovisnost o ruskoj nafti.

TAGOVI