Kreće trgovina na crnogorskoj burzi električne energije

Autor: B. O. Objavljeno: 11.04.2023. 🕜 08:38 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)
  • Dalekovod (izvornik: Lisa-S / Shutterstock, 2016.)

• dalekovodi, elektroenergetski sustavi, električna energija, elektroenergetika
    Izvor: Lisa-S / Shutterstock

Novi dio energetike Crne Gore - Dan unaprijed tržište - počinje 24. travnja

"Uspostava Burze električne energije u Crnoj Gori (BELEN) trebala bi potaknuti transparentnost i konkurentnost na veleprodajnom tržištu", istaknuo je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin na radionici koja je održana prošli tjedan povodom uspostavljanja Dan unaprijed tržišta energije u sklopu sjednice Odbora za energetiku i rudarstvo Privredne komore Crne Gore.

Prema planu, Burza električne energije počinje s radom 26. travnja, što predstavlja korak prema boljem razvoju energetike Crne Gore.

Rovčanin je naglasio kako je BELEN od samog početka imao financijsku i stratešku podršku EPCG-a. 

"U velikom je interesu da se određene količine električne energije kupuju i prodaju na ovom tržištu te izlazi i na druga. Kroz unapređenje tržišta i poboljšanje ulagačke klime, cilj je da svi partneri koji investiraju u našu državu prepoznaju brojne prednosti u tom području", napomenuo je. 

 

Stup i oslonac

"Vrlo je bitno da se unaprjeđuje tržište električne energije, posebice radi smanjenja CO2 i  brže zelene tranzicije - od proizvodnog pogona do daljeg razvoja", smatra Rovčanin, objavljeno je na stranicama EPCG-a

On je dodao kako će EPCG, kao jedan od osnivača i vlasnika BELEN-a, i dalje biti stup i oslonac u ovom procesu koji predstavlja korak prema Europskoj uniji.

Prvi čovjek izvršnog menadžmenta podsjetio je i na važne projekte, kazavši kako EPCG trenutno investira oko 150 milijuna eura u postojeće energetske objekte te da se isto toliko ulaže u obnovljive izvore.

TAGOVI