Ruski Novatek će isplatiti Shell s više od milijardu dolara

Autor: N. D. Objavljeno: 04.04.2023. 🕜 13:34 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otpremnom terminalu na poluotoku Jamal u Rusiji (izvornik: Novatek 2020.)

• Jamal, Novatek, Rusija, LNG
    Izvor: Novatek

Vladimir Putin dao je zeleno svjetlo da se Shellu plati za njegov udio u LNG projektu Sakhalin-2

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je zahtjev Novateka da Shellu plati 1,2 milijarde dolara (ili 94,8 milijardi rubalja) od ruskog Novateka za svoj udio od 27,5% u LNG projektu Sahalin-2, objavio je u utorak ruski dnevnik Kommersant, citirajući izvore upoznate s dogovorom.

Prošle je godine Putin dekretom odredio da će novoosnovana državna ruska tvrtka preuzeti prava i obveze Sakhalin Energy Investment Co., zajedničkog poduzeća koje vodi naftni i plinski projekt Sakhalin-2.

Shell i japanski Mitsui i Mitsubishi bili su manjinski dioničari Sakhalin Energy Investment Co-a, čiji je najveći dioničar Gazprom.Shell ima 27,5% u projektu, ali je već najavio povlačenje iz Sahalina-2. Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Shell je početkom 2022. rekao da će izaći iz svojih dioničkih partnerstava s Gazpromom i povezanim subjektima, uključujući 27,5% udjela u postrojenju za ukapljeni prirodni plin Sahalin-2, 50% udjela u Salym Petroleum Developmentu i projektu Gydan.


Mitsui ostaje, Novatek preuzima Shellov udioNakon Putinove uredbe u srpnju prošle godine, ruska vlada dala je manjinskim stranim ulagačima u Sahalin-2 – Shellu, Mitsui & Co i Mitsubishiju – mjesec dana da zatraže svoje udjele u novom subjektu koji zamjenjuje postojeći projekt. Shell je potvrdio da traži načine za izlazak iz projekta, dok su japanske tvrtke zadržale svoje udjele.

Mitsui, koji još uvijek ima 12,5% u Sakhalin-2, rekao je u studenom da projekt ima dovoljno tehničkog znanja i iskustva za vođenje operacija bez Shella.

U ponedjeljak se ruski proizvođač LNG-a i izvoznik Novatek prijavio za kupnju Shellovog udjela u projektu Sahalin-2. Ruska tvrtka zatražila je od vlade suglasnost da se plaćanje izvrši Shellu i da se dopusti da bude primljeno na strani račun. Prema izvorima Kommersanta, Putin se složio sa zahtjevom Novateka da se novac prebaci Shellu kako bi se "minimizirali rizici za operativne aktivnosti i izvoz ugljikovodika iz projekta".

TAGOVI