Energetski div opskrbljuje LNG-jem njemačkog brodara

Autor: B. O. Objavljeno: 28.02.2023. 🕜 13:56 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Kontejnerski brod Hapag-Lloyd (FOTO: Philippe Oursel; 2023.)
 - brodovi, pomorstvo, brodarstvo
    Izvor: Philippe Oursel

Dugoročnim sporazumom do smanjenja emisija CO2

Britansko-nizozemska energetska kompanija Shell i njemačka brodarska tvrtka Hapag-Lloyd sklopili su dugoročni sporazum o opskrbi ukapljenim prirodnim plinom (LNG) koji će se koristiti za pogon velikih kontejnerskih brodova s namjerom smanjenja emisija CO2 do 23 posto u usporedbi s tradicionalnim gorivima. 

LNG-jem će se opskrbljivati 12 novih brodova Hapag-Lloyda kapaciteta više od 23.500 standardnih kontejnera (TEU) u nizozemskoj luci Rotterdam u drugoj polovini ove godine.

Veliki kontejnerski brodovi s mogućnošću plovidbe na dvije vrste goriva koristit će se na rutama između Europe i Dalekog istoka, pristajati u glavnim lukama poput Rotterdama, Hamburga, Singapura i Šangaja.
 

Alternativna goriva 

Shell upravlja s 15 bunkering stanica za opskrbu LNG-jem u 10 zemalja. Sa svojom flotom od 252 kontejnerska broda i ukupnim kapacitetom od gotovo 1,8 milijuna TEU-a, Hapag-Lloyd je peta najveća brodarska kompanija na svijetu. U sjedištu tog brodara u Hamburgu ističu kako im je cilj dosegnuti ugljičnu neutralnost do 2045. godine. 

Shell i Hapag-Lloyd također su rekli da su postigli strateško partnerstvo o ubrzanju proizvodnje alternativnih goriva za brodarstvo, s naglaskom na ukapljeni biometan i ukapljeni e-metan od vodika i CO2.

Smatraju kako ukapljeni biometan ima potencijal smanjiti emisije stakleničkih plinova za 65 posto do 100 posto, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI