U Petrokemiji krenula djelomična proizvodnja

Autor: B. O. Objavljeno: 01.03.2023. 🕜 14:00 Lokacija: Kutina
  • Postrojenja Petrokemije u Kutini iz zraka (izvornik: Petrokemija, 2023.)

• Petrokemija, Kutina, procesna postrojenja, tvornice
    Izvor: Petrokemija

Proizvodnja u jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva pokrenuta je nakon gotovo godinu dana

U Petrokemiji su danas pokrenuta proizvodna postrojenja nakon gotovo godinu dana. "Nakon nekoliko dana priprema startala su energetska postrojenja, Postrojenje za proizvodnju dušične kiseline 1 i Postrojenje za proizvodnju NPK. Plan je da se do 9. ožujka proizvede 4000 tona dušične kiseline, te do 23. ožujka 14.000 tona NPK gnojiva 15-15-15", objavljeno je na stranicama Petrokemije

Daljnja proizvodnja kao i pokretanje postrojenja Amonijak kontinuirano se razmatraju i odluka će biti donesena ovisno o tržišnim uvjetima. 

Petrokemija trenutačno uspijeva podmiriti potražnju na tržištu mineralnih gnojiva svojim i proizvodima iz uvoza.
 

Vlasnički udjeli

Jedina hrvatska tvornica mineralnih gnojiva čeka dolazak novog vlasnika – turske grupacije Yıldırım. Podsjećamo, potpisivanjem Ugovora o kupoprodaji s Yıldırımom u studenom prošle godine krenula je promjena vlasništva nad tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva u vlasništvu PPD-a i INA-e, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji.

Ostalo vlasništvo u Petrokemiji raspoređeno je na CERP (Centar za restrukturiranje i prodaju) sa 17,9 posto udjela, 12,73 posto drži HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto JANAF, a 5,45 posto je na skrbničkom računu Privredne banke Zagreb. Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a ostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

TAGOVI