Rekordno smanjena potražnja za plinom izvukla je Europu ove zime

Autor: N. D. Objavljeno: 02.03.2023. 🕜 11:20 Lokacija: Amsterdam (Nizozemska)
  • Plinski plamen (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• plin, plamenik, plamen
    Izvor: Shutterstock

Potrošnja plina ove zime pala je za više od 19%, čime su oboreni svi rekordi

Referentne europske cijene prirodnog plina pale su u veljači treći uzastopni mjesec, što je najduži niz od 2020., jer su blaže vrijeme, zalihe u skladištima plina i pad potražnje povukli cijene naniže.

Fjučersi za prvi mjesec u burzi TTF, benčmarku za europsko trgovanje plinom, izgubili su 19% u veljači, a od početka godine pali su za oko 40%, prema Bloombergovim procjenama.

Posljednjeg dana veljače, TTF fjučers je iznosio 46,67 EUR/MWh u Amsterdamu, što je pad od 1,3% na dan. Prošlog je mjeseca referentna europska cijena pala je ispod praga od 50 EUR/ MWh, prvi put od kolovoza 2021. Cijene su sada više od 85% niže od rekordnih 300 EUR/MWh iz kolovoza 2022. S obzirom da je do kraja zime ostao samo ožujak, zabrinutost oko eventualne zimske plinske krize u Europi jenjava.

Spremni za zimu 2023./24.?


Godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, referentnim ugovorima na TTF-a trguje se po cijenama višim od 40% ispod razina prije invazije, rekao je Ole Hansen, voditelj robne strategije u Saxo banci, u tjednom pregledu roba prošlog tjedna.

"To je potaknuto kombinacijom blage zime i, u većini slučajeva, dobrovoljnog smanjenja potražnje od strane potrošača i industrije. Osim snažnog porasta potražnje za plinom iz Kine, Europa bi ovim razvojem događaja trebala ugodno preživjeti i sljedeću zimu", rekao je Hansen.

Dakle, podrazumijeva se da se potrošnja neće povećavati, no to je loš znak za europsko gospodarstvo. Europska unija uspjela je premašiti svoj cilj smanjenja potražnje za plinom ove zime, pokazuju podaci Eurostata prošli tjedan. Prema podacima, zimska potražnja u EU-u do sada je pala za 19,3% u usporedbi s petogodišnjim prosjekom, premašivši cilj od 15% koji si je postavila kako bi preživjela zimu.

Potrošnja prirodnog plina u Europi u zemljama OECD-a pala je za procijenjenih 13% u 2022., što je najveći pad u apsolutnom iznosu u povijesti, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom tromjesečnom izvješću o plinu u utorak.

TAGOVI