Ekolozi pokrenuli pravni postupak protiv njemačkog LNG terminala

Autor: B. O. Objavljeno: 08.03.2023. 🕜 10:33 Lokacija: Zagreb
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

Udruga Njemačka pomoć za okoliš smatra kako je gradnja plinovoda "velika prijetnja" turizmu, Baltičkom moru i okolnim zaštićenim područjima

Udruga Njemačka pomoć za okoliš (DUH) podigla je tužbu protiv gradnje terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) kod otoka Rügena u Baltičkom moru.

Pravni postupak posebice se odnosi na odobrenje za gradnju približno 38 kilometara duge plinovodne poveznice od kopnenog obalnog grada Lubmina do Rügena.

U izjavi od utorka ta je udruga ustvrdila kako bi gradnja plinovoda bila "velika prijetnja" turizmu na otoku, Baltičkom moru i okolnim zaštićenim područjima. Također, udruga je istaknula kako projekt ugrožava morske ptice, nazvavši planove gradnje "prevelikim" i postupak odobravanja "neodgovarajućim".

Nakon Wilhelmshavena u Donjoj Saskoj, u Lubminu u sjeveroistočnoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje početkom godine otvoren je drugi njemački LNG terminal. Projekt kod Rügena bio bi drugi LNG terminal u toj regiji.

Energetski div RWE trebao bi ostvariti taj projekt u ime Savezne vlade. To je dio napora Berlina da odvikne zemlju od uvoza ruske energije i diversificira izvore, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

TAGOVI