Na HEP-u je teret od gotovo milijardu eura, zato traži veće cijene

Autor: N. D. Objavljeno: 10.02.2023. 🕜 09:09 Lokacija: Zagreb
  • HEP, Centar proizvodnje Dalmacije
    Izvor: HEP

HEP se slama pod teretom mjera vrijednih 900 mil. EUR-a, a korekcija za postotak inflacije i dalje je minimalna

Čini se da polako kreće povećanje cijena električne energije, barem za postotak usklađivanja s inflacijom. Novi list piše da HEP poručuje da bi se od 1. ožujka ipak trebalo dopustiti ili dizanje cijena za kućanstva i poduzetništvo, ili pronaći neki drugi način da država kompenzira gubitke koje HEP primjenom tih nižih cijena ima. HEP-a naglašava da financijski teret koji grupa podnosi u provedbi mjera iznosi oko 900 milijuna eura. Na tu je kompaniju je pao najveći teret Vladinih mjera kojima su ograničene cijene plina, električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo, ali upozoravaju da je nužno poduzeti mjere kako bi se njihova financijska situacija popravila.

HEP ima mogućnost usklađivati cijene svojih usluga za stopu inflacije, pojedine tvrtke takve su odredbe ugradile u ugovore sa svojim kupcima, i nakon što je objavljen podatak o godišnjoj stopi inflacije, počinje i njihova realizacija.

Izvor: Shutterstock
Rast cijena bit će blag

Stoga će HEP Opskrba od 1. ožujka dijelu svojih kupaca iz kategorije poduzetništva povećati cijene, potvrdili su Novom listu iz HEP-a.

Tržišni opskrbljivač u HEP grupi, HEP Opskrba, ovih je dana manjem broju svojih kupaca iz kategorije poduzetništva uputila obavijest o promjeni cijene električne energije zbog povećanja godišnjeg indeksa potrošačkih cijena. Riječ je o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cijena električne energije.

Svi ti kupci imaju ugovorenu cijenu znatno nižu od cijene limitirane Uredbom Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, otkrivaju iz HEP-a. Iz HEP-a ističu i da se promjena cijena temelji na odredbi ugovora, odnosno Uvjetima opskrbljivača HEP Opskrbe prema kojoj HEP Opskrba može korigirati cijene jednom godišnje, a korekcija je moguća u visini promjene (povećanja) godišnje stope indeksa potrošačkih cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku, odnosno stope inflacije.

Iz HEP-a dodaju da će i nakon promjene cijena od 1. ožujka te cijene i dalje biti niže od one koja je određena Vladinom uredbom, a koju je Vlada donijela kako bi poduzetništvo i kućanstva zaštitila od snažnog porasta cijena električne energije.

Manji PDV?

Kupci koji su zaprimili obavijest o promjeni cijene imaju pravo u roku od osam dana izvijestiti o neprihvaćanju novih cijena i namjeri raskida ugovora, i u tom slučaju kupci mogu raskinuti ugovor bez plaćanja naknade. Malo je vjerojatno da će to učiniti s obzirom na to da će im cijene i dalje ostati ispod limitirane, odnosno zaštićene cijene koju je Vlada odredila u sklopu mjera borbe protiv inflacije.

Novi list piše da bi Vlada eventualno mogla zadržati aktualnu cijenu električne energije, a stopu PDV-a sniziti s 13 posto na pet posto, pa bi razlika bila svojevrsna kompenzacija HEP-u, ali je pitanje koliki bi to manjak stvorilo u državnom proračunu koji i dalje odvaja visoke iznose za druge intervencije na tržištu.

 

 

 

TAGOVI