Pripreme oko novog naftovoda između Srbije i Mađarske

Autor: B. O. Objavljeno: 10.02.2023. 🕜 10:00 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Dio cjevovoda (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• cjevovodi, plinovodi, naftovodi, toplovodi
    Izvor: Shutterstock

Srbija želi diversificirati opskrbu naftom

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je ovaj tjedan s vršiteljem dužnosti direktora Transnafte Pančevo Bogdanom Kuzmanovićem o pripremi gradnje novog naftovoda između Srbije i Mađarske kojim će se diversificirati opskrba naftom.

Đedović je podsjetila kako je prilikom ovotjednog susreta s ministrom vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Péterom Szijjártóm iskazana podrška realizaciji tog projekta te da će Transnafta početi razgovore s mađarskom kompanijom o tehničkim detaljima, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

"Ostvarenjem tog projekta, osigurala bi se diversifikacija opskrbe sirovom naftom i povećali bismo sigurnost opskrbe Rafinerije nafte Pančevo. Također, smanjili bi se ukupni troškovi transporta sirove nafte u odnosu na transport do Omišlja, a zatim naftovodom do granice s Republikom Srbijom", poručila je Đedović.

Trasa novog naftovoda od Mađarske do Novog Sada bila bi duga 128 kilometra. Procijenjena vrijednost ulaganja u gradnju naftovoda na području Srbije je 100 milijuna eura. Ulagač sa srpske strane bit će, prema najavama, Transnafta.

TAGOVI