Završetak plinske interkonekcije Srbija-Bugarska u jesen

Autor: B. O. Objavljeno: 28.02.2023. 🕜 10:57 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Isporučeno je 70 posto ugovorenih cijevi te su završeni pripremni radovi na 92 posto trase, kaže Dubravka Đedović

"Radovi na interkonektoru Niš-Dimitrovgrad idu planiranom dinamikom. Isporučeno je 70 posto ugovorenih cijevi, završeni su pripremni radovi na 92 posto trase, a završetak radova očekujemo u jesen. Plinska interkonekcija će omogućiti diversifikaciju opskrbe i povezivanje s izvorima plina iz Azerbajdžana i Kaspijske regije, kao i s LNG terminalom u Grčkoj", izjavila je ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović tijekom razgovora s bugarskim ministrom energetike Rossenom Hristovim koji je održan prošli tjedan u Beogradu. 

Ona je dodala kako je u planu gradnja plinskih interkonekcija i s drugim susjedima, ponajprije sa Sjevernom Makedonijom, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

"Suradnja Bugarske i Srbije u energetici donosi sigurnost jugoistočnoj i srednjoj Europi. Gradnja interkonektora između naših zemalja napreduje prema planu", rekao je Hristov.


Bolje planiranje interkonekcija

On je pozvao Srbiju da se pridruži novoj inicijativi u plinskom gospodarstvu u jugoistočnoj Europi koja je bitna za razmjenu informacija kako bi se osigurala jednostavnija i pouzdanija opskrba. Cilj inicijative je i poticanje suradnje operatora plinskih transportnih sustava u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi.

"Regionalna suradnja u opskrbi plinom omogućila bi nam bolje planiranje potrebnih interkonekcija. Zato se izuzetno radujem inicijativi bugarskog ministra da se Republika Srbija pridruži zemljama EU-a iz okruženja i Moldaviji u stvaranju platforme koja će nam omogućiti utvrđivanje kapaciteta, potrošnje, plinske infrastrukture, opskrbnih ruta i otvoriti mogućnost suradnje na osiguravanju stabilnije i povoljnije opskrbe prirodnim plinom u okruženju", izjavila je Đedović.

TAGOVI