Postavljena je najdublja offshore vjetroturbina

Autor: N. D. Objavljeno: 14.04.2023. 🕜 11:40 Lokacija: Aberdeen (Škotska)
  • Vjetroelektrana Gwynt y Môr u britanskim vodama Irskog mora (izvornik: RWE, 2023.)

• VE Gwynt y Môr, vjetroelektrane, offshore vjetroelektrane, RWE
    Izvor: RWE

Moguće su sve veće dubine odobalnih vjetroturbina

Najdublja čvrsto fiksirana pučinska vjetroturbina na svijetu postavljena je prije par dana 17 milja od obale Škotske. Vjetroturbina je dio najsnažnije škotske offshore vjetroelektrane Seagren, snage 1,1 GW.

Škotska energetska tvrtka SSE postavila je temelj turbine od 2000 tona na dubini većoj od 58 metara u ranim satima Uskrsne nedjelje. Riječ je o VE Seagreen vrijednoj tri milijarde funti, koju SEE razvija u partnerstvu s francuskim TotalEnergiesom

Vjetroturbine u ovom projektu imaju maksimalnu visinu od 187 metara a pričvršćuju se u kameno morsko dno. Temelji turbine napravljeni po tehnologiji "usisne kante" a sastavljeni su u luci u Invernessu, objavio je The Guardian. 

Temelj za obaranje rekorda je Seagreenova 112. turbina, od ukupno njih 114, a elektrana će napajati ekvivalent 1,6 milijuna kućanstva. Vjetroelektrana je počela proizvoditi električnu energiju u kolovozu prošle godine, a do ljeta će biti potpuno operativna.

Vjetroelektrana Seagreen dio je plana SSE-a za ulaganje 12,5 milijardi funti do 2026.. Do kraja desetljeća SSE, koji razvija najveću svjetsku offshore vjetroelektranu u Dogger Banku u Sjevernom moru, planira uložiti ukupno 24 milijarde funti samo u UK.

TAGOVI