Otvorena je prva LNG punionica u Mađarskoj

Autor: N. D. Objavljeno: 18.04.2023. 🕜 10:24 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Logo Shella (izvornik: Coral Croatia 2021.) 

• Shell, logo
    Izvor: Coral Croatia

Mađarska kupuje plin od Shella preko Hrvatska, a sada je otvorena i prva punionica za kamione

Shell je postala prva naftna tvrtka u regiji koja je otvorila punionicu ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Mađarskoj, što će doprinijeti vladinim ciljevima smanjenja emisija, objavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó u Szigetszentmiklósu, u blizini Budimpešte, u četvrtak. Punionica se nalazi na obilaznici M0 koja povezuje nekoliko transeuropskih koridora i dostupna je iz oba smjera autoceste.

Na globalnoj razini devet posto emisija dolazi od cestovnog teretnog prometa, a postoje dva načina da se to smanji: jedan je prebacivanje prijevoza na željeznicu, a drugi je korištenje goriva s nižim emisijama“, rekao je Péter Szijjártó. Dodao je da korištenje LNG-a smanjuje emisiju stakleničkih plinova za 15-30% u usporedbi sa standardnim gorivima. 

Ministar je potom rekao da Vlada pridaje stratešku važnost partnerstvu sa Shellom s gospodarskog, energetskog i ekološkog stajališta. Istaknuo je da je ta tvrtka najstariji strani igrač na mađarskom tržištu goriva i prva zapadna kompanija s kojom je Mađarska potpisala dugoročni ugovor o opskrbi plinom od 250 milijuna prostornih metara godišnje preko hrvatskog LNG terminala.

TAGOVI