Ugovorom za dodatni modul do udvostručenja kapaciteta LNG terminala

Autor: B. O. Objavljeno: 14.04.2023. 🕜 14:32 Lokacija: Omišalj
  • Pogled iz zraka na terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju na Krku (izvornik: LNG Hrvatska 2021.)

• LNG terminal, LNG Hrvatska, LNG
    Izvor: LNG Hrvatska

Dodatni kapaciteti bit će dostupni te ponuđeni tržištu od 1. listopada 2025., tj. od početka plinske godine 2025./2026.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović prisustvovao je danas na terminalu za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju na otoku Krku potpisivanju ugovora za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje. Ugovor je potpisan između operatora terminala, tvrtke LNG Hrvatska, i norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions, a odnosi se na isporuku dodatnog modula za uplinjavanje maksimalnog kapaciteta od 250.000 m3/h, u vrijednosti 22,97 milijuna eura.  

Proizvodnja modula za uplinjavanje trajat će 22 mjeseca, a njegova ugradnja na FSRU brod LNG Croatia provest će se tijekom ljeta 2025. godine. 

"Realizacija ove investicije u skladu je s Odlukom Vlade od 18. kolovoza 2022. o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanju kapaciteta Terminala za ukapljeni prirodni plin na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje", objavljeno je na stranicama MINGOR-a

"Udvostručujemo kapacitet LNG terminala i jačamo plinovodnu mrežu. Danas smo potpisali ugovor o novom modulu za uplinjavanje koji će omogućiti proširenje kapaciteta te idemo u smjeru da Hrvatska postane energetsko čvorište ovog dijela Europske unije", izjavio je Filipović.

 

Međufluid glikol

Novi modul predstavlja glavni i najvažniji tehnološki dio povećanja kapaciteta LNG terminala, s obzirom na to da će u zajedničkom radu s postojećim modulom omogućiti isporuku maksimalnih 700.000 m3/h prirodnog plina, odnosno 6,1 milijardu m3/god.

Izvor: Shutterstock

Wartsila Gas Solutions proizvođač je i postojećeg sustava za uplinjavanje na FSRU brodu LNG Croatia, a novi modul bit će projektiran i proizveden sukladno najvišim ekološkim, sigurnosnim i tehnološkim standardima LNG industrije. 

Novi, dodatni modul također će tijekom procesa uplinjavanja koristiti međufluid glikol za izmjenu topline između ukapljenog prirodnog plina i morske vode te će u potpunosti ispunjavati sve zahtjeve Rješenja o prihvatljivosti utjecaja zahvata na okoliš. 

Nakon ugradnje modula na FSRU brod LNG Croatia te izgradnje plinovoda Zlobin – Bosiljevo, dodatni kapaciteti bit će dostupni te ponuđeni tržištu od 1. listopada 2025. godine, tj. od početka plinske godine 2025./2026.

TAGOVI