Mogućnost proširenja interkonekcije hrvatskog i slovenskog plinovodnog sustava

Autor: B. O. Objavljeno: 13.04.2023. 🕜 13:46 Lokacija: Zagreb
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Radni sastanak između Plinacra, Plinovoda i LNG Hrvatska

Nastavljajući se na susret predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Slovenije Roberta Goloba u ožujku na kojem je jedna od tema bila energetska suradnja između susjednih država, danas je u Zagrebu održan radni sastanak između predstavnika slovenskog i hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava, tvrtki Plinovodi i Plinacro te predstavnika tvrtke LNG Hrvatska.

Predstavnici Plinacra, na čelu s predsjednikom Uprave Ivicom Ararom i članicom Uprave Darijom Krstičević, ugostili su predstavnike Plinovoda, na čelu s direktorom Marjanom Eberlizom te direktora LNG Hrvatska Hrvoja Krhena, kako bi raspravili mogućnost proširenja interkonekcije hrvatskog i slovenskog plinovodnog sustava te u konačnici opskrbe Slovenije, središnje te istočne Europe plinom koji dolazi iz LNG terminala na otoku Krku, a sve u cilju jačanja sigurnosti opskrbe i smanjenja ovisnosti o ruskom plinu. Sve strane izrazile su  spremnost za suradnju na razvoju ovog strateški iznimno važnog projekta, javlja Plinacro.

"Svjestan odrednica iz strategije i geostrateške pozicije Hrvatske i potencijala koji postoji za dodatni tranzit plina prema tržištima u regiji, Plinacro aktivno priprema cijeli niz projekata u cilju povećanog transporta plina prema regiji. U tu svrhu prate se smjernice i aktivnosti Europske komisije koja je izradila REPowerEU plan i predložila cijeli niz projekata te smo spremni u vrlo kratkom roku pokrenuti izgradnju dodatnih tranzitnih kapaciteta", istaknuo je Arar.

 

Plinovod Zlobin - Bosiljevo

Povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje i izgradnjom plinovoda Zlobin-Bosiljevo stvorit će se osnovni preduvjet za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji. 

Izvor: Shutterstock

Zahvaljujući pravodobnom planiranju i razvoju projekta, očekivanja su da će plinovod Zlobin-Bosiljevo biti izgrađen u roku od dvije do dvije i pol godine. 

Okosnica moguće opskrbe Slovenije, Austrije i ostalih zemalja u središnjoj Europi temelji se na proširenju kapaciteta postojećeg plinovoda Lučko-Zabok-Rogatec što bi se postiglo izgradnjom paralelnog plinovoda većeg promjera i većeg radnog tlaka – sustav plinovoda Lučko-Zabok-Jezerišće-Sotla (70 km). 

Plinovodi prema Sloveniji nalaze se na zadnjoj listi Projekata od strateškog interesa (PCI; Projects of Common Interest). Postupci nabave i ugovaranja opreme i radova mogu započeti odmah po osiguranju potrebnih financijskih sredstava i donošenju konačne investicijske odluke.

TAGOVI