EU nije osigurala dovoljno plina za iduću zimu

Autor: N. D. Objavljeno: 11.04.2023. 🕜 08:51 Lokacija: Zagreb
  • Manometri u Baždarnici Gradske plinare Zagreb (foto: Tonka, travanj 2010.)

• manometri, oprema pod tlakom
    Izvor: Antonia Hohnjec

EU je lani potrošila 190 milijardi USD na dobavu skupog plina na spot tržištu

EU nije osigurala dovoljno dugoročnih ugovora o opskrbi ukapljenim prirodnim plinom (LNG) kako bi zamijenila obustavljene isporuke plinovoda iz Rusije, te će se sljedeće zime suočiti s povećanim troškovima zbog povećane potražnje za plinom u Kini, izvijestio je Reuters. 

Članice Europske unije prošle su godine uspjele smanjiti ovisnost o ruskim energentima povećavši uvoz ukapljenog plina na 121 milijun tona, što predstavlja rast od 60% u odnosu na 2021. godinu.

Najviše ga je kupila EU na tzv. spot tržištu, gdje su cijene LNG-a znatno više od troškova ugovorenih dugoročnim ugovorima. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, cijene LNG-a prošle su se godine utrostručile, a EU je potrošila oko 190 milijardi dolara na kupnju tog plina.

 
Spot tržište sve je dominantnije

 

U 2022. EU je činio više od trećine globalnog spot tržišta, u usporedbi sa samo 13% godinu dana ranije. Industrijski analitičari upozoravaju da bi udio mogao skočiti na preko 50% ako europske zemlje ne uspiju osigurati dugoročne ugovore.

Morten Frisch, stariji partner u tvrtki Morten Frisch Consulting, vjeruje da bi EU trebala pokriti između 70 i 75% svojih LNG potreba kroz dugoročne kupoprodajne ugovore.

No budući da je zeleni lobi u Europi uspio krivo uvjeriti političare da vodik može uvelike zamijeniti prirodni plin kao nositelj energije do 2030., Europa je postala previše ovisna o kratkoročnoj kupnji LNG-a“, kaže Frisch.

U međuvremenu, azijski kupci vode utrku za ograničenu globalnu opskrbu plinom, posebice Kina, koja je doživjela snažan oporavak nakon pandemije koronavirusa.

"Tvrtke iz EU-a prvo bi trebale reagirati potpisivanjem niza velikih dugoročnih ugovora temeljenih na kineskom modelu, kako bi se zaštitile od bilo kakvih uspona i padova na turbulentnom globalnom tržištu LNG-a", rekao je Victor Tenev, poslovni savjetnik u ROITI-ju.

Zemlje EU-a još su daleko od potpune zamjene opskrbe ruskim plinovodima, prepuštene skupom spot tržištu plina, zaključuje taj analitičar.

TAGOVI