Kina je prvi puta platila LNG u juanima, a ne u dolarima

Autor: N. D. Objavljeno: 29.03.2023. 🕜 14:56 Lokacija: Peking (Kina)
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

Kina se kako je i najavila - odmiče od plaćanja svih fosilnih energenata u dolarima

Kina je upravo obavila svoju prvu trgovinu ukapljenim prirodnim plinom (LNG) obračunatim u juanima, objavila je u utorak Šangajska burza nafte i prirodnog plina.

Kineski državni naftni i plinski div CNOOC i francuski TotalEnergies obavili trgovinu LNG-om na burzi s naplatom u kineskoj valuti, navodi se u priopćenju burze koje prenosi Reuters.

Trgovina je uključivala oko 65.000 tona LNG-a uvezenog iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Francuski TotalEnergies, jedan od vodećih svjetskih trgovaca LNG-om, potvrdio je Reutersu da je trgovina uključivala LNG uvezen iz UAE, ali je odbio dalje komentirati dogovor. Kineski predsjednik Xi Jinping u svom ključnom posjetu Rijadu u prosincu 2022. najavio je ovakav razvoj situacije kad je riječ o rgovini naftom i plinom. Trgovina u dolarima globalno pokriva 41% tržišta ,a juani tek 2,7% tržišta, navodi OilPrice. Rusija također trguje naftom u juanima. 

Kina već godinama traži uspostavljanje više trgovinskih sporazuma u juanima kako bi povećala važnost svoje valute na globalnim tržištima i osporila dominaciju američkog dolara u međunarodnoj trgovini, uključujući trgovinu energijom.

TAGOVI