Plenković najavio dokapitalizaciju Hrvatske elektroprivrede

Autor: N. D. Objavljeno: 29.03.2023. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb
  • Snopovi novčanica 50 eura (izvornik: Marc Dietrich / Shutterstock, 2007.)

• novac, euro, financije
    Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Premijer Plenković kaže da HEP ostaje čvrsto u državnom vlasništvu

Sutra se na sjednici Vlade donosi o dokapitalizaciji Hrvatske elektroprivrede, odnosno daje se dioničarski zajam HEP-u. Predviđa se cijeli kalendar dokapitalizacije, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ premijer Andrej Plenković.

Poruka je jasna - HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostat će i dalje snažna, stabilna, u 100 postotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije. Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom“, najavio je Plenković. 

Naglasio je kako Vlada već dugo regulira i cijenu plina te struje i za građane i za sve institucije te gospodarske subjekte.

To je bio državni intervencionizam u trenutku kad je gospodarstvu mogla pomoći jedino država. Intervencija je bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći mogući broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih. Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6,3 posto, zadržati kreditni rejting, imati rekordnu turističku sezonu, uči u Schengen i eurozonu te zaustaviti trend rasta inflacije“, dodao je.  

Potvrdio je da građani i poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati - mjere za plin su godinu dana, mjere za struju do 30. rujna, a nakon toga će se procijeniti situacija. 

TAGOVI