Vlada je predstavila nove mjere u energetskoj krizi

Autor: N. D. Objavljeno: 14.03.2023. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb
  • Štedljiva žarulja (izvornik: Shutterstock 2013.)

• žarulje, rasvjeta, svjetiljke
    Izvor: Shutterstock

Mjere za pomoć se nastavljaju a država će pomoći HEP-u koji neće u privatizaciju, kaže premijer

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas na Gospodarsko-socijalnom vijeću četvrti paket Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, vrijedan 1,7 milijardi eura. Kako je naglasio premijer, cilj je ublažavanje rasta cijena energije, zaštita od inflacije, davanje posebnih potpora i poticaja ciljanim skupinama te pomoć najranjivijima, „zbog čega građani plaćaju najniže cijene struje u Europi“, naglasio je. 

Što se tiče cijena struje, ona će se regulirati šest mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna, prema istim uvjetima kao i do sada, s tim da se razina potrošnje računa od nule s 1. travnja.


Cijena za građane - ljeti klimatizacija diže račun


Cijena električne energije za potrošnju iznad 2.500 kW godišnje od 1. travnja iznosit će 0,088 EUR/kW tj. 88 EUR/MWh, što je istovjetno aktualnoj mjeri za potrošnju iznad 2.500 kWh. To se odnosi na dva milijuna mjernih mjesta, a vrijednost mjere je 82 mil. EUR, s tim da u tu mjeru ne ulazi električna energija potrošena od 1. siječnja do kraja ožujka.

Izvor: Vladimir Gjorgiev / Shutterstock

Podsjećamo, u aktualnom paketu, predstavljenom u rujnu 2022. cijena električne energije za kućanstva limitirana je na 59 EUR/MWh za potrošnju do 2.500 kWh. Kako je vrhunac potrošnj električne energije ljeti, a ne zimi, onima koji intenzivno koriste klimatizaciju struja bi mogla biti skuplja. 

Cijena električne energije za javni i neprofitni sektor obuhvaća ukupno 13.080 korisnika, a vrijednost mjere je 50 milijuna eura. Cijena struje im ostaje ista - 0,062 EUR/kWh, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, institute, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, udruge, općine, gradove, županije, komunalna poduzeća, župne urede, vjerske zajednice, domove za starije i nemoćne.


Cijena za poduzetništvo

Cijena električne energije za malo poduzetništvo od 1. travnja do 30. rujna 2023. godine iznosit će 0,062 EUR/kWh. Obuhvaćeno ukupno 80.804 korisnika, a vrijednost mjere je 116 milijuna eura. Potrošači koji troše do 250 MWh imat će cijene kao do sada prema tri tarife.Potrošači koji troše od 250 MWh do 2,5 GWh plaćat će struju 180 EUR/MWh, a oni s potrošnjom iznad 2,5 GWh imat će cijenu 230 EUR/MWh. Vrijednost mjere iznosi 348 mil. EUR. do 30, rujna ove godine.


Cijene plina za kućanstva, javni i neprofitni sektor od 1. travnja ove godine do 31. ožujka 2024. bit će regulirana. „Osigurali smo priuštive cijene plina za naše građane. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. Vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024.“, naveo je Plenković.
 

Izvor: IvanRu / Shutterstock

Jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave za vrijeme trajanja Uredbe ostaje ista. Primjenjivat će sea snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina i grijanje iz toplinskih stanica.

Ukupno 69.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Od 1. travnja naknada ostaje 70 EUR za struju i plin.

Mjera za kućanstva podrazumijeva jeftinije ogrjevno drvo tako da se produžuje naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za kućanstva u visini od 20% cijene po prostornom metru. Vrijednost mjere je 4 milijuna eura. Niz sredstava predviđa se za ulaganja u energetsku učinkovitost, čime će se dati i dugoročniji pogled od samog rješavanja krize, naglasio je premijer.

Nastavlja se i s reguliranjem cijene goriva.

HEP ostaje državni

Što se tiče troškova HEP-a, koji je kao državna tvrtka podnio veliki teret ove krize, premijer Plenković kazao je kako ti troškovi nisu mali, „ali je država dovoljno snažna da može održati HEP ne samo na nogama kako bi i dalje bio instrument važne politike subvencioniranja cijene energenata, nego mu i omogućiti daljnje investicije, osobito u obnovljive izvore energije.“ Dodao je da će HEP ostati u državnom vlasništvu, a država će mu kao vlasnik pomoći jer je "važna kompanija".

 

TAGOVI