EU: najveće energetske tvrtke smanjuju udjele

Autor: B. O. Objavljeno: 14.03.2023. 🕜 15:34 Lokacija: Luxembourg
  • Dalekovod (izvornik: Lisa-S / Shutterstock, 2016.)

• dalekovodi, elektroenergetski sustavi, električna energija, elektroenergetika
    Izvor: Lisa-S / Shutterstock

Tržišni udjel najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj u 2021. iznosio je 75,5 posto, a najveće tvrtke za uvoz i proizvodnju plina 28,4 posto

Tržišni udjel najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj iznosio je 75,5 posto u 2021. te je blago umanjen u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 75,7 posto. Hrvatska se tako, prema podacima statističkog ureda Europske unije Eurostata, našla na trećem mjestu po tržišnim udjelima najvećih proizvođača električne energije u članicama EU-a. 

Na prvom mjestu nalazi se Cipar, gdje je jedna elektroenergetska tvrtka u 2021. dominirala nacionalnom proizvodnjom s udjelom od 88 posto. Drugo mjesto zauzima Francuska (79 posto). 

Naprotiv, tržišni udjeli najvećih proizvođača na tržištu električne energije bili su manji od 20 posto u četiri članice: Poljskoj, Litvi i Italiji (u svakoj zemlji 17 posto) te Švedskoj (19 posto), javlja Eurostat.
 

Tržišna koncentracija

Najveći rast tržišnog udjela od 2020. do 2021. zabilježen je u Irskoj (za 32 posto), dok je najveći pad zabilježen u Portugalu (za 32 posto). Povećanje udjela ukazuje na rast tržišne koncentracije, primjerice, nakon spajanja velikih tvrtki. Pad udjela pak pokazuje smanjenje tržišne koncentracije. 

U usporedbi s 2013., tržišni udjeli najvećih proizvođača na tržištu električne energije u 2021. umanjeni su u većini zemalja EU-a. U Luksemburgu je taj tržišni udio pao za 39 postotnih bodova (nakon liberalizacije tržišta električne energije), u Slovačkoj za 20, Finskoj za četiri te Bugarskoj za jedan postotni bod. 

S druge strane, taj udjel je ostao stabilan u Švedskoj (19 posto) i Poljskoj (17 posto), dok je porastao u Mađarskoj (za 10 postotnih bodova), Rumunjskoj (za tri postotna boda) i Španjolskoj (za dva postotna boda).
 

Proizvodnja plina

Ako se promatra djelatnost uvoza i proizvodnje prirodnog plina, po jedna tvrtka dominirala je nacionalnom proizvodnjom i uvozom u Estoniji, na Malti i u Švedskoj. 

Izvor: Vasily A. Shubochkin / Shutterstock

Naprotiv, najveće tvrtke za uvoz i proizvodnju prirodnog plina imale su najniže udjele u Irskoj (22 posto) i Češkoj (23 posto). 

U Hrvatskoj je pak najveća tvrtka za uvoz i proizvodnju plina držala 28,4 posto tržišnog udjela u 2021. godini. 

Pritom je posebice zanimljivo istaknuti kako je najveći pad tržišnog udjela na godišnjoj razini (od 2020. do 2021.) zabilježen u Hrvatskoj (za 45 postotna boda) i Češkoj (za 38 posto). Broj vodećih tvrtki koje uvoze ili proizvode prirodni plin za lokalno tržište porastao je s pet na šest u Češkoj te s tri na pet u Hrvatskoj.
 

Grčka, Češka i Latvija

U usporedbi s 2013., tržišni udjeli najvećih tvrtki za uvoz i proizvodnju prirodnog plina smanjio se u 14 članica za koje su bili dostupni podaci u 2021. godini. Najveći pad zabilježen je u Grčkoj (za 61 postotni bod), Češkoj (za 46 postotna boda) i Latviji (za 54 postotna boda). 

Nepromijenjen udjel pritom je zabilježen u Švedskoj (100 posto), dok je porastao u četiri članice: Litvi (za 22 postotna boda), Estoniji (za 16 postotnih bodova), Slovačkoj (za 13 postotnih bodova) i Belgiji (za sedam postotnih bodova). 

Inače, tržišni udjeli najvećih proizvođača električne energije i plina u većini zemalja EU-a smanjuju se od 2013. godine, tj. od kada je Eurostat počeo prikupljati te podatke.

TAGOVI