Potpore zbog dodatnih troškova

Autor: B. O. Objavljeno: 14.03.2023. 🕜 10:52 Lokacija: Zagreb
  • Poljoprivredna proizvodnja (FOTO: Jan Kopřiva; 2023.)
 - poljoprivreda
    Izvor: Jan Kopřiva

Prerađivačima 19,9 milijuna eura zbog povećanja cijena prirodnog plina i električne energije

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo kako su otvorene prijave na više od 19,9 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije, jedne od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.

"Putem ovog Programa, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki od subjekata u preradi poljoprivrednih proizvoda dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka. Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer. Zahtjeve je moguće podnijeti do 31. ožujka 2023. godine", objavljeno je na stranicama Ministarstva poljoprivrede

Pravilnik je dostupan OVDJE. Svi obrasci potrebni za podnošenje Zahtjeva objavljeni su na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na sljedećoj poveznici.

U pripremi je i druga mjera Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda - potpora prerađivačima uslijed povećanja troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, vrijedna više od 6,6 milijuna eura.

TAGOVI