Prisilna uprava nad njemačkim podružnicama Rosnefta je zakonita

Autor: B. O. Objavljeno: 15.03.2023. 🕜 09:15 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Detalj rafinerijskog postrojenja (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• rafinerije nafte, rafinerije, procesna postrojenja
    Izvor: Shutterstock

Savezni upravni sud potvrdio je prisilnu upravu nad dvjema njemačkim podružnicama ruske državne naftne kompanije

Njemački Savezni upravni sud potvrdio je prisilnu upravu nad dvjema njemačkim podružnicama ruske državne naftne kompanije Rosneft. Nalog Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime bio je zakonit, presudio je u utorak sud u Leipzigu.

Njemačka je u rujnu prošle godine preuzela upravljanje nad tvrtkama Rosneft Deutschland i RN Refining & Marketing, koje drže većinski udio u rafineriji PCK u Schwedtu na poljskoj granici.

Rosneft je nalog o uvođenju prisilne uprave smatrao nezakonitim i podnio je tužbu protiv njega. Savezna vlada je taj potez opravdala sigurnošću opskrbe nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rafinerija je ključni dobavljač benzina za sjeveroistočnu Njemačku, uključujući glavni grad Berlin.
 

Novi pravni temelj

Odvjetnici Rosnefta više puta su odbacili činjenice kako se njemačko društvo suočava s nepremostivim poteškoćama. Nije bilo prijetnje obustave isporuke nafte, niti pokušaja Moskve da povuče kapital iz njemačkih kompanija, tvrdili su.

Odvjetnici Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime uzvratili su, nakon što su saslušali niz svjedoka, da je postojala hitna potreba za djelovanjem u ljeto 2022. godine, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Naveli su poteškoće s kojima se Rosneft Deutschland suočava, počevši od banaka, preko osiguravatelja do drugih poslovnih partnera zbog svojih ruskih vlasnika i sankcija nametnutih toj zemlji. 

Sud je tijekom četiri dana održao detaljne rasprave o tužbi i intenzivno ispitivao svjedoke o stanju u Rosneftovim podružnicama. Nadležan je u prvom i posljednjem stupnju.

Potez Savezne vlade prema privatnoj tvrtki smatra se probijanjem novog pravnog temelja.

TAGOVI