IEA: EU će imati problema s opskrbom plinom naredne zime

Autor: N. D. Objavljeno: 20.02.2023. 🕜 11:35 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) 'Celestine River' (izvornik: K Line, 2023.)

• LNG tankeri, LNG
    Izvor: K Line

Potražnja za LNGom u Kini će rasti, a plina na tržištu će itekako nedostajati, upozorava Fatih Birol

Čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguću nestašicu energije sljedeće zime jer relativno malo novog ukapljenog prirodnog plina (LNG) dolazi na tržište, dok se očekuje porast potrošnje u Kini ove godine.

Europske vlade donijele su mnogo ispravnih odluka tijekom prošle godine kako bi osigurale opskrbu energijom, poput izgradnje više LNG terminala koji bi zamijenili isporuke ruskog plina plinovodom, rekao je Birol za Reuters na marginama godišnje Münchenske sigurnosne konferencije u subotu.

Ali Fatih ističe da je EU imala sreće s blagom zimom koja je smanjila potražnju, dok je ekonomska slabost u Kini dovela do prvog pada potrošnje u 40 godina, javlja Reuters.

"Za ovu zimu je ispravno reći da smo oslobođeni. Ako ne bude iznenađenja u zadnji tren, trebali bismo proći... možda s nekim modricama tu i tamo. Ali pitanje je... što će se dogoditi sljedeće zime?", zapitao se Birol.

Kina je gladna plina

Dodatnih 23 mlrd. m3 LNG-a očekuje se na tržištu ove godine, rekao je Birol, dodajući da će čak i uz samo malo povećanje ekonomske proizvodnje kako ograničenja izazvana pandemijom popuštaju, Kina vjerojatno 'progutati' 80% dodatnog plina. "Iako EU ima dovoljno terminala za uvoz LNG-a, možda neće biti dovoljno plina za uvoz i stoga neće biti lako ove nadolazeće zime za Europu, zato nije u redu biti opušten i slaviti.", rekao je, napominjući da će to vjerojatno ponovno povisiti cijene.

Čak i uz ponovni poticaj razvoju novih plinskih polja, proći će godine prije nego što se veće količine pojave na tržištu, rekao je. Kućanstva i tvrtke stoga moraju nastaviti s naporima za smanjenje upotrebe plina, dok se proizvodnja zelene energije mora brže širiti, rekao je.
 

Izvor: amlet / Shutterstock
Mueller: Moguće nestašice plina iduće zime

Klaus Mueller, čelnik njemačke mrežne agencije koja regulira tržišta plina i električne energije, u intervjuu za Deutschlandfunk u nedjelju je također rekao da ne može isključiti moguće nestašice plina iduće zime, pogotovo jer će Njemačka sada morati puniti skladišta bez ruskog plina iz plinovoda.

"Možemo s time upravljati, ali morat ćemo se zaista jako potruditi", rekao je, dodajući da bi bilo dobro ne dopustiti da razina pohrane padne previše ispod trenutnih 71,52%.

U intervjuu, Birol je također upozorio zemlje koje su odlučile postupno ukinuti nuklearnu energiju da preispitaju je li ovo najbolji trenutak za to, rekavši da je privremeno produženje posljednjih njemačkih nuklearnih elektrana do travnja, primjerice, korak u pravom smjeru.

"Potrebni su nam svi izvori energije koji će nam pomoći za sljedeću zimu", rekao je.

TAGOVI