Vlada prelomila oko Petrokemije i donijela ključne odluke

Autor: N. D. Objavljeno: 06.04.2023. 🕜 13:38 Lokacija: Zagreb
  • Postrojenja Petrokemije u Kutini iz zraka (izvornik: Petrokemija, 2023.)

• Petrokemija, Kutina, procesna postrojenja, tvornice
    Izvor: Petrokemija

Da bi dobio ekološke dozvole Yildirim će morati investirati i neće biti prava na odštete

Vlada je danas dala CERP-u suglasnost za sklapanje dodatka Ugovoru o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije te za sklapanje Ugovora o prijenosu Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije kojom se vlasništvo s INA-e i PPD-a u tvrtki Terra mineralna gnojiva prenosi na tursku kompaniju Yildirim, koja je novi partner državi u tom proizvođaču gnojiva.

'Petrokemija je važna za našu poljoprivredu zbog proizvodnje mineralnih gnojiva', poručio je premijer danas na Vladi, dodavši da očekuje da će novi investitor nastaviti s ulaganjima i aktivnostima u Kutini. Udjeli dviju hrvatskih kompanija prebacit će se na tvrtku Yildirim Balkan Fertilizer i Yildirim International Fertilizer Investments, što će obaviti Centar za restrukturiranje i prodaju. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, je nakon sjednice Vlade izvijestio kako je postignut dogovor oko Petrokemije. 

Filipović snagu crpi iz domoljublja

 

“Za sve obveze koje se odnose na porez, zaštitu okoliša i emisijske jedinice neće se moći tražiti odšteta nakon 2018., a ako bude nekakvih pravnih reperkusija to će se odnositi samo do zastare, a ne kao što je do sada bilo neograničeno i do neograničenog iznosa. Morat će se investirati  da bi se dobile sve dozvole te su stvoreni preduvjeti za modernizaciju i pokretanje proizvodnje , kao i zadržavanje svih radnika”, rekao je i dodao da su stvoreni preduvjeti da radnici ne trebaju brinuti, a 'sada je sve na investitoru', piše N1. 

Rekao je kako se niz dobrih stvari dogodilo u Hrvatskoj, podsjećajući na veliku američku investiciju u Osijeku, na vladin paket mjera od 1,7 milijardi eura, odluku o Petrokemiji i odluku o dokapitalizaciji HEP-a. Dodao je da je posljednjih tjedana bio na meti medija.

Brojne interesne grupacije ne prezaju od načina kako doći do ciljeva, ali svatko tko se bavi politikom mora na to naviknuti”, rekao je i ponosno pokazao na zastavu koju nosi na odijelu jer je “tu leži njegova lojalnost i ne postoji pritisak koji će ga zaustaviti u obrani hrvatskih interesa i građana od predatora koji misle da je Hrvatska njihov bankomat”.

TAGOVI