Rusija nastavlja isporučivati plin Kini

Autor: B. O. Objavljeno: 06.04.2023. 🕜 09:23 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Izvođenje radova na zavarivanju plinovoda, naftovoda ili nekog drugog cjevovoda (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• plinovodi, naftovodi, zavarivanje
    Izvor: Shutterstock

Rusija je u 2022. plinovodom Snaga Sibira u Kinu isporučila 15,4 milijarde kubičnih metara plina, a u ovoj godini očekuje se isporuka 22 milijarde

Nakon radova na održavanju koji su trajali tjedan dana, Gazprom je nastavio isporučivati plin Kini plinovodom Snaga Sibira, izvijestila je ta ruska državna plinska kompanija u srijedu. Predviđeni radovi na održavanju plinovoda su završeni, potvrdila je tvrtka na kanalu Telegram.

Gazprom je zbog održavanja početkom rujna obustavio isporuku plina Njemačkoj plinovodom Sjeverni tok 1, a zatim je odbio nastaviti s isporukama. 

Prije zatvaranja Sjevernog toka 1, Gazprom je već počeo kanalizirati sve manje plina u Europu, okrivljujući za kvar turbine zapadne sankcije. Njemačka sumnja kako su tehnički problemi poslužili Rusiji samo kao pokriće da pritisne Europu kako bi ublažila sankcije uvedene zbog Ukrajine.

 

Još jedan plinovod

Međutim, politički analitičari ne predviđaju potpuni prekid opskrbe kroz plinovod Snaga Sibira jer su ruski i kineski odnosi ostali snažni tijekom ruske invazije na Ukrajinu. Zapravo, Moskva nastoji proširiti svoje isporuke plina Kini dok se Zapad odvikava od njih.

Rusija je u prošloj godini tim plinovodom u Kinu isporučila 15,4 milijarde kubičnih metara plina. Ove godine očekuje se isporuka 22 milijarde, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Ukupno će se kapacitet plinovoda povećati do 38 milijardi kubičnih metara godišnje, a Moskva također planira izgraditi još jedan plinovod – Snaga Sibira 2.

TAGOVI