Mađarska vlasnički dominira nad Srbijagasom u zajedničkom poslu

Autor: N. D. Objavljeno: 29.06.2023. 🕜 10:30 Lokacija: Beograd (Srbija)
  • Plinski plamen
    Izvor: Shutterstock

Srpsko-mađarska tvrtka za trgovinu plinom u Srbiji itekako vuče na stranu susjeda...

Mađarska energetska kompanija MVM ima 51% udjela u zajedničkoj tvrtki Serbhungas koje će se baviti trgovinom plinom u Srbiji i regiji, objavljeno je na portalu Politike. Ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke za trgovinu plinom u Srbiji i regiji - Serbhungas, potpisan prošli tjedan na Paliću, predviđa 49% udjela Srbijagasa, dok je većinski vlasnik s 51 posto mađarska energetska kompanija MVM.

"Zajedničko" odlučivanje

 

Obje tvrtke ulažu temeljni kapital, a odluke će se donositi „zajednički“, rekli su za Politiku u Ministarstvu energetike. Srbijagas je potpisao ugovore za skladištenje plina u Mađarskoj na godinu dana, odnosno za sezonu 2023/2024., koje su u vlasništvu Srbijagasa, a ostale su u skladištima od prošle sezone.

Cijena i podrijetlo plina izravno su ovisni o ponudi i potražnji te odražavaju stanje na tržištu. Kako bi se osigurala sigurna opskrba plinom, kako ističe resorno ministarstvo, prioritet Srbije u narednim godinama je proširenje postojećeg skladišta plina i izgradnja novih skladišnih kapaciteta.

Srbija ima skladište plina u Banatskom Dvoru, koje zajedno s Gazprom Exportom koristi od 2011.. S ruskim partnerima radimo na proširenju Banatskog Dvora i u tu svrhu pune se količine plina do maksimalno 750 milijuna kubnih metara. Ovaj posao će biti završen prije sezone grijanja”, dodaju iz resornog ministarstva.

 
Proširenje skladišta ovisi o Gazpromu

 

Na pitanje zašto Srbija nema podzemno skladište plina u svom vlasništvu, kao i zna li se zašto nije nastavljeno proširenje Banatskog Dvora, u Ministarstvu energetike kažu da su osnivači jedinog podzemnog skladišta prirodnog plina Srbijagas (49%) i u Njemačkoj u međuvremenu nacionalizirana Gazpromova tvrtka Gazprom Germanija (51%), koji bi trebali donijeti i konačnu investicijsku odluku o proširenju skladišnog kapaciteta sa 750 milijuna na potencijalnih - 1,5 milijardi kubika. Kako je to uopće moguće, nije pojašnjeno.

Osim toga, postoji i mogućnost izgradnje skladišnog sustava u Vojvodini (Itebej, Tilva), čiji se ukupni kapacitet procjenjuje na dvije i pol do tri milijarde kubnih metara plina.

Tijekom izrade Strategije razvoja energetike izvršit će se temeljne analize i utvrditi stvarne potrebe Srbije za skladištenjem plina, prvenstveno iz perspektive predviđene godišnje potrošnje, rekli su za Politiku u resornom ministarstvu.

TAGOVI