Gazprom će od kraja 2024. prestati s isporukom plina preko Ukrajine

Autor: N. D. Objavljeno: 23.06.2023. 🕜 10:51 Lokacija: Moskva (Rusija)
  • Plinski manometar kao dio plinskog sustava u Podzemnom skladištu plina Okoli (foto: Tonka 2010.)

• plinski sustavi, plinovodi, manometri
    Izvor: Antonia Hohnjec

Ako isporuka preko Ukrajine presuši Europa će imati 43% do 73% manje ruskog plina nego što ima sada

Rusija bi mogla zatvoriti jednu od posljednjih arterija koje dovode ruski plin u Europu do kraja sljedeće godine kada istekne ugovor o opskrbi Ukrajine s Gazpromom, objavio je danas Financial Times, pozivajući se na ukrajinskog ministra energetike Germana Galuščenka.

Izgledi da se Kijev i Moskva dogovore o obnovi petogodišnjeg tranzitnog ugovora koji je prvi put potpisan 2019. male su, iako ruta kroz Ukrajinu čini gotovo posto ukupnog europskog uvoza plina, izvijestile su novine. Postizanje dogovora zahtijevalo bi bitno drugačije geopolitičke okolnosti.

Na pitanje hoće li Ukrajina biti spremna ponovno pregovarati o sporazumu s Moskvom nakon prošlogodišnje invazije, Galuščenko je za FT rekao: “Stvarno ne mogu zamisliti kako bi to moglo biti bilateralno”, dodajući da se Ukrajina priprema za smanjenje opskrbe. Ukrajina će time izgubiti ogroman prihod koji se mjeri u milijunima dolara, jer tijekom rata svo ovo vrijeme ruski plin teče preko ukrajinskog teriotorija.

Ruski plinski div Gazprom upozorio je u travnju da sposobnost Europe da održi velike zalihe plina u zimi 2023./2024. ovisi o azijskoj potražnji s obzirom na “izrazito nisku” opskrbu iz Rusije. Prestankom isporuke ruskog plina osobito bi bile ugrožene Austrija, Slovačka, Italija i Mađarska. 

Količine tranzita preko Ukrajine iznosile su 55,8 mlrd. m3 u 2020. i 41,6 mlrd. m3 u 2021., ali su pale na oko 19 mlrd. m3 u 2022. Ukidanje ukrajinskog tranzita ostavilo bi samo ulaznu točku Turskog toka u Strandzhi, koja može isporučiti do 15,75 mlrd m3 godišnje u Europu. Količina plina koji stiže preko Turskog toka trenutno je bliža 10 mlrd m3/g. Ako ukrajinski tranzit prestane, plinovodne isporuke Gazproma zemljama EU mogle bi pasti na između 10 i 16 milijardi kubnih metara godišnje (45 do 73 posto trenutnih razina).

Osim toga, 2025. označava početak očekivanih novih značajnih isporuka LNG-a iz Katara i Sjedinjenih Država.

Europa bi bila relativno spremna za daljnje usporavanje opskrbe, nakon što se prilagodila sličnim rezovima u prošlosti smanjenjem potražnje i pronalaženjem alternativnog uvoza kao što je ukapljeni prirodni plin (LNG), rekao je ministar energetike za FT. Financijske reperkusije će biti znatne, što unosi veliku zabrinutost među struku, jer biti u cijelosti dijelom svjetskog tržišta podržava veliku volatilnost cijena plina.

TAGOVI