Mađarska i europska plinska skladišta su solidno popunjena

Autor: N. D. Objavljeno: 16.05.2023. 🕜 10:16 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Detalj plinskog sustava na Centralnoj plinskoj stanici Molve (foto: Tomislav Lazarić 2011.)

• plinski sustavi, CPS Molve, plin
    Izvor: Tomislav Lazarić

Rusija nastavlja biti pouzdani opkrbljivač Mađarske plinom

Rusija nastavlja pouzdano opskrbljivati ​​Mađarsku plinom kroz plinovod Turski tok prema dugoročnom ugovoru, rekao je predstavnik mađarskog ministarstva energetike. "U kontekstu energetske krize i sankcija protiv Rusije, prioritet je osigurati sigurnost opskrbe", rekao je predstavnik Ministarstva za "Sputnjik" i dodao da Rusija, prema dugoročnom ugovoru, "pouzdano opskrbljuje Mađarsku plinom" kroz plinovod "Turski tok".

Dodao je da količina plina u mađarskim skladištima iznosi 1,9 milijardi prostornih metara, što je znatno više nego na kraju prošle sezone grijanja, te će pomoći zemlji da se kvalitetno pripremi za nadolazeću zimu.

Sigurna opskrba

U travnju je rečeno da će Gazprom zadržati opciju da Mađarskoj osigura dodatne količine plina povrh ugovorenih dugoročnim ugovorom koji je na 4,5 mlrd. m3 prema ugovoru sklopljenom 2021. na 15 godina. Mađarska oko 80 do 85% opskrbe plinom osigurava ruskim plinom a lani je i 80% nafte stiglo iz Rusije.

Prosječna zapunjenost europskih plinskih skladišta je visokih 63,7%, a sve europske zemlje trenutno utiskuju plin u skladišta jer su cijene povoljne. Hrvatska ima 72,7% popunjeno plinsko skladište u Okolima, a Mađarska velika skladišta zapunjena su na 49%, s tendencijom rasta zaliha.

Prema mađarskom ministarstvu energetike, uvoz plina iz Azerbajdžana i proizvodnja u Crnom moru mogući su načini da europske zemlje bez izlaza na more diversificiraju opskrbu u budućnosti.

TAGOVI