U Hrvatskoj je CNG najjeftiniji u Slavonskom Brodu

Autor: B.L. Objavljeno: 17.05.2023. 🕜 12:57 Lokacija: Slavonski Brod
  • Punionica stlačenog prirodnog plina u Slavonskom Brodu (foto: BL, listopad 2021.)

• CNG, punionice CNG-ja, Brod-plin
    Izvor: B.L.
  • Logo Brod-plina 'Vozimo na prirodni plin' kao simbol vozila na plin (foto: BL, listopad 2021.)

• vozila na plin, CNG, LNG, UNP
    Izvor: B.L.

Odnedavno je, nakon stabiliziranja tržišta, punionica CNG-ja u neposrednoj blizini autoceste A3 ponovno u radu

Nakon što se tržište plina oporavilo i cijene plina ponovno postale stabilne, početkom travnja ponovno je u rad puštena punionica stlačenog prirodnog plina (CNG) u Slavonskom Brodu. Punionica je prvenstveno namijenjena za punjenje vozila koja koriste CNG, a koja se voze po autocesti A3, ali i svim ostalim korisnicima CNG-ja za pogon vozila.

Punionica je uz prigodnu svečanost u pogon puštena potkraj listopada 2021. godine i jedna je od svega pet takvih u Hrvatskoj (preostale se nalaze u Zagrebu - dvije, u Rijeci i u Puli). U vlasništvu je slavonskobrodske plinske tvrtke Brod-plin koja ju je i izgradila, pri čemu su ukupna izlaganja iznosila oko 0,66 mil. eura. Izvedena je kao samouslužna i samonaplatna (omogućava plaćanje samo karticama), što znači da svoje usluge može pružati 24 h/d 365 dana u godini. Ima dva agregata za punjenje: jedan za automobile (s dva priključka) i jedan za autobuse i kamione (s jednim priključkom).

Cijena CNG-ja na punionici iznosi 1,59 EUR/kg, što je najniže u Hrvatskoj. Trenutačno je najviše koriste putnička vozila koja sreću s autoceste, ali uskoro se očekuje veće zanimanje teretnih vozila. Uz to, Brod-plin u protekle dvije godine, uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nabavio devet novih vozila na CNG, čime su ostvarene uštede na gorivu u iznosu do 10 000 eura godišnje, izvijestio je 'Plus portal'.

 

TAGOVI