Njemačka ubrzava aktivnosti oko još jednog LNG terminala

Autor: B. O. Objavljeno: 19.05.2023. 🕜 09:30 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u plovidbi po noći (izvornik: Shutterstock, 2015.) 

• LNG, LNG tankeri, brodovi
    Izvor: Shutterstock

Savezna vlada je odlučila luku Mukran na otoku Rügenu uključiti u tzv. zakon o ubrzanju LNG-ja

Njemačka Savezna vlada ovaj tjedan je odlučila ubrzati razvoj terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) unatoč protestu vlade Savezne pokrajine Mecklenburg-Zapadno Pomorje.

Točnije, Savezna vlada je odlučila luku Mukran na otoku Rügenu uključiti u tzv. zakon o ubrzanju LNG-ja (LNG Acceleration Act), što otvara put bržem odobrenju takvih projekata.

"Budući da i dalje postoji potreba za osiguranjem opskrbe energijom, Mukran na obali Baltičkog mora bit će uključen u zakon kao projektna lokacija nakon tješnje razmjene mišljenja s vladom pokrajine Mecklenburg-Zapadno Pomorje", priopćilo je sredinom tjedna Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime. 

 

Briga za turizam

U utorak su pak u zajedničkoj izjavi ministar gospodarstva pokrajine Mecklenburg-Zapadno Pomorje Reinhard Meyer i ministar okoliša Till Backhaus zatražili od Berlina "da sada ne pokreće Zakon o izmjenama i dopunama LNG-a" jer su primijetili lokalno protivljenje terminalu.

Budući da se na njihove pozive ne obraća pozornost, očekuje se brže odobrenje. 

Konkretne planske dokumente još moraju pregledati nadležna državna tijela, ali trenutne savezne procjene pokazuju da bi projekt mogao biti pušten u rad već u prvom tromjesečju 2024., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Kritičari, posebice na otoku, zabrinuti su za turizam, koji je ondje bitan, ali i za okoliš.

Prošlog mjeseca njemački kancelar Olaf Scholz ponovno je branio LNG terminal, rekavši kako postrojenja na obali Sjevernog mora, uvoz zapadnoeuropskim lukama i plinovodima iz Norveške nisu dovoljni.

TAGOVI